Günümüzde çokça kullandığımız yankesici sözü nereden geliyor acaba? Türk Dili Sözlüğü bu konuda geniş bir tanım yaparken kişinin cebinden ya da çantasından ustalıkla hırsızlık yapan kişiyi ifade eder. Bununla birlikte kişinin yavaş bir şekilde hırsızlığı söz konusudur. Eşyasının çalındığını fark etmeyen kişi için ise artık çok geçtir. Peki, bu yankesici ifadesi acaba hangi zaman diliminden geliyor?
Tarihin Derinliklerinden Yankesici Sözü
Kadınların 17. Asır ile 19.asır arasındaki giydikleri pantolonlar birçok farklı özelliğe sahipti. Bunların başında ise cep bölümleri gelirdi. Özellikle kişisel eşyaların ve paraların konulmasını sağlayan küçük cep bölümleri ise bir astarlı kısımdaydı. Dikişli bağlanmış olan bu astarlı kısımlar aslında pantolondan ayrıydı. Bununla birlikte daha önceki yıllarda daha büyük olan astarlı cepler, aslında bir korkulu dönemi de başlattı. Hırsızların kolayca sokakta bu ceplerden bir şeyler çalabilmesi mümkündü. Ayrıca bıçakla hafifçe astar kısmından keserek cep bölümlerini çalma hikayeleri de fazlalaştı. Hırsızlık olaylarının yaygınlaşmasıyla birlikte yankesici ifadesi ortaya çıktı.
Kadın Pantolonlarına Etkisi
Kadınların astarlı ceplerini keserek çalan kişilere söylenen bu söz, artık dilimizde çokça yaygın hale geldi. Hemen her hırsızlık durumları için kullanılagelir oldu. Sonrasında ise buna önlem alma adına kadın pantolonlarındaki cepler küçük hale getirildi. Günümüzde kot pantolonlarında küçük cep bölümleri de buradan esinlenerek oluştu. Dikkat ederseniz kadın pantolonlarının cepleri çok daha küçüktü. Çünkü kadınlara yaklaşarak yankesicilik yapabilme ihtimali daha kolaydı. Her ne kadar şimdilerde yankesici ifadesi çok farklı algılansa da çıkışı böyle oldu.
En çok sevdiğim kategori nereden geliyor oluyor hep. Galiba tüm kategorileriniz ve yazılarınızı seviyorum.