Tuzlu Türk Kahvesi Geleneği Nereden Geliyor?

Kız isteme törenlerinin bir numaralı merak konusu olan tuzlu Türk kahvesi çoğunlukla ortaya çıkar. Her ne kadar günümüzde şaka yollu yapılmaya devam etse de aslında çok ciddi bir mana taşır. Bununla birlikte artık tuzun yanı sıra pul biber, acı baharatlarda konuluyor. Ancak elbette ki gelenek dediğimiz bu anlayışla durumların bir ilgisi bulunmuyor. Binlerce yıllık bir Türk geleneği olan tuzlu kahvenin ikramı ise birçok açıdan önem taşıyor. Vakit kaybetmeden nereden geliyor ve ne manaları taşıyor sorularına yanıtlar verelim.

Tuzlu Türk Kahvesi Seçimi

Türk töresi gereği görücü usulü evlilikler gerçekleşirdi. Binlerce yıl öncesinden kalma bu adetle beraber insanların yine de seçim hakkı bulunurdu. Hiçbir şekilde damadı görmemiş ve temas etmemiş gelinler, görücü geldiği vakit bakma şansına sahip olurdu. Bununla birlikte daha önceden görebilmesi söz konusu değildi. Ayrıca kız ve erkek taraflarının ilk kez bir araya geldiği sahneler bu görücü usulü görüşmelerdir. Bununla birlikte içeride oturan damadı köşeden izleyen gelin, kararını kendisi verirdi. Ancak elbette ki annesi ve yakınlarına sorarak bilgi alma durumu olurdu. Sonrasında kahveleri hazırlar ve ikram ederdi. Eğer damadın kahvesi şekerli ise beğendiğine işaretti. Ayrıca yanında lokum veya tatlı ikramı da yaparsa bu seviyeyi ve ilgiyi üstte çıkardım, manası taşırdı. Ancak tuzlu Türk kahvesi gelirse damada bu olumsuz anlam taşırdı. Ardından damadın bunu anlaması ve fark etmesiyle görüşme neticesiz kalırdı. Uygun bir dille anne ve babasının sohbetleri sonrasında bu işten vazgeçmek gerektiğini yine damat söylerdi.

İncelik Örneği Tuzlu Kahve

Genel hatlarıyla baktığımızda son derece işlevi olan bir gelenek olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Özellikle seçim konusunda gelin adayına sormak ve onay durumu beklemek ince bir düşüncenin ürünüdür. Bununla birlikte herhangi bir laf kalabalığı olmadan istenen durumların belirtilmesi de söz konusuydu. Halihazırda günümüzde tuzlu Türk kahvesi çoğunlukla bu anlama gelmiyor. Ancak yine de bir gelenek olarak damatların yüzünü ekşitme amacıyla yapılıyor. Köklü bir Türk geleneği ise unutulmuş gibi görünse de yine de yaşamaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir