Hastanelerde sıklıkla duyduğumuz taburcu olmak sözü nereden geliyor acaba? Söz konusu kelimenin kökenine baktığımızda iyileşmiş kişi anlamındadır. Herhangi bir nedenle kişinin hastaneden çıkmasına karar verilmesini ifade eder. Bununla birlikte kişinin taburcu olması olumlu bir gelişmedir. Hastanedeki işlemlerinin bitmesini ifade eder. Peki, neden taburcu kelimesinin kullanımı vardır? Bunun nedeni Çanakkale Savaşı yıllarına dayanır.
Taburcu Kelimesi Geçmişi
Halihazırda hemen her zaman rahatlıkla kullandığımız bu kelimenin nereden geldiğin duyunca şok olacaksınız. Çünkü taburcu olmak sözünün ilk ortaya çıkışı Osmanlı’ya uzanır. Çanakkale Savaşı büyük bir trajedinin kalbidir. Başta Avrupa’nın süper güçleri olmak üzere birçok devletle aynı anda savaşan bir ordunun armağanıdır bu söz. Uzun yıllar devam eden çarpışmaların neticesinde çok sayıda asker şehit olur. Ayrıca binlercesi de her gün yara alır. Cephedeki yaralı askerlerin taşındığı çadır hastaneler ise bu konuda yetişmeye çalışır.
Her gün ameliyatların yapıldığı ve yaralı askerlerin tedavilerin devam ettiği bu hastaneler büyük bir varoluş mücadelesi verir. Buradaki yaralı askerlerin iyileşmesi sonucunda ise gönderildikleri yer taburlarıdır. Çünkü yeterli asker olmadığı için mecburen savaşa kaldıkları yerden devam etmeleri gerekir. Bundan dolayı yaralı olup gelen askerlerin iyileşmeleriyle taburcu olduğu işaretlenir. Tabur askeri bir terim olmakla beraber dört bölükten oluşur. Binbaşının komuta ettiği askeri birlik olan tabur, hastanelerle bağını bu olaydan alır.
Taburcu Olmak Sözü
Osmanlı arşivlerine baktığımızda bu hastane görevlilerin hangi askerlerin taburcu olup olmadıklarına karar verdiklerini anlarız. Buradaki taburcu ifadesi de askerin yeniden savaşa gidebilecek durumda olduğunu gösterir. Şehit olmayan hemen her asker için taburcu ifadesinin kullanımı ise savaşın ne kadar trajik olduğunu da gösterir. Cephelerde gerçekleşen bu durum günümüzde kullandığımız taburcu olmak sözünü ortaya çıkarır. Böylelikle taburcu olmak sözü nereden geliyor sorusuna da cevaplanmış olur.