Sorunsuz Boşanma Süreçleri

Evliliklerin bir şekilde devam etmemesi sonucunda ortaya çıkan boşanma süreçleri bir travmanın habercisidir. Her ne kadar iki tarafın da bunu kabul etmemesi, çoğu zaman gerçeği değiştirmez. Verilere baktığımızda her sene 130 bin ailenin boşanma sürecine girdiğini görüyoruz. Her sene 250 bin kişiyi etkileyen bu boşanma süreçlerini nasıl yönetmek gerekir? Çocukları da için işine kattığımızda ortaya korkunç bir büyüklük çıkıyor.

Her ne kadar sayılar bir anlam ifade etse de boşanma süreçlerinde psikolojik durumlar çok daha değerlidir. Salt bir rakam verisinden hareketle toplumsal kazanım elde edemeyiz. Bununla birlikte kadın, erkek ve çocukları ilgilendiren bu olayı, daha iyi bir düzlemde yapabilmek en doğrusu.

Boşanma Süreçleri Ne İfade Eder?

Çoğunlukla boşanma süreçlerinde bir yıkım söz konusudur. Biten bir ilişkinin ardında travmalar kalırken çocuklar gibi çiftlerde etkilenir. Ancak boşanmanın hayatın bir gerçeği olduğunu kabul etmemiz gerekir. Elbette ki mutsuz bir aile tablosu yerine boşanma uygun olur. Daha sağlıklı ve huzurlu bir yaşam sürme adına kişiler ayrılık kararı verir. Her ne kadar uzman yardımı ve destekleri yararlı olsa da burada en doğru kararı çift verir.

Boşanma Hangi Problemleri Getirir?

Genellikle boşanmanın korkutucu tarafı toplumda daha belirleyicidir. Bunun en önemli nedeni ise toplum içindeki konum değişikliğidir. Kişinin artık dul olacak olmasından ötürü mutsuzluk hissi oluşur. Ayrıca insanların düşüncelerini önemseyen bireylerin boşanma konusunda korkak davrandığı da açıktır. Ancak yine de mutsuz ve sorunlu bir evliliği devam ettirmenin manası yoktur. Bununla birlikte yalnızlık duygusu, ekonomik problemler ve özgüven kayıpları da boşanmanın sonrasında gelmesi muhtemel durumlardır. Bu problemlerin açığa çıkmaması adına kişi, boşanmaya yanaşmaz. Ancak yalnızlığın uzun zaman devam etmeyecek olmasını bilmemiz gerekir. Kişinin ekonomik bağımsızlık kazanması da zor değildir. Güçlü bir duruşla tüm problemleri ortadan kaldırması da söz konusudur.

Boşanma Süreçlerinde Çocuklar

Moral bozukluğu ve isyan derecesine varan kaygılarla ani bir şekilde boşanmayı istemek yanlış olur. Burada aceleci karar yerine daha akıllıca düşünüp her ihtimali değerlendirmek gerekir. Ayrıca adımları önceden belirlemek ve planlar yapmak da uygundur. Bu sayede sağlıklı bir boşanma sürecine dahil olabilirsiniz. Kişinin duruma alışmasıyla birlikte çocuklarla bunu paylaşması ve açıklayıcı olması gerekir. Çiftin birlikte bunu yapması ve çocuklara güven vermesi de şattır. Özellikle her yaşın ihtiyaçları farklı olsa da 6 yaşın altındaki bireylerde sağlıklı iletişim önemlidir.

Araştırmalara baktığımızda küçük yaştaki çocuklarda durumu kabullenme 2 yıl içerisinde başlar. Bu süre içerisinde anne ve babanın yeniden barışacağına dair inanç vardır. Saygılı bir şekilde görüşmenin olması ve suçlayıcı ifadelerin bulunmaması çok elzemdir. Sonrasında 6 yılın bitmesiyle artık her şey yoluna girer. Yani, basit bir boşanma süreçleri olarak ifade ettiğimiz konunun çocuğa etkisi tam altı yıl devam ediyor. İnsan ömrünü 80 yıl diye düşünürsek önemli bir kayıp ya da belirsizlik dönemi olacağını unutmamak gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir