Şemsiye Kullanımı Nereden Geliyor?

şemsiye kullanımı

Günümüzde yağmurlu havalarda tercih ettiğimiz şemsiye kullanımı nereden geliyor acaba? Binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan şemsiyenin icadına dair ilginç gelişimler bizleri karşılıyor. Tarihe baktığımızda ilk kullanımı Mezopotamya’da olurken 3 bin yıldan fazla öncesine dayanır. Ancak buradaki en büyük fark ise kullanım amacıdır. Kurak bir iklime sahip olan bölgede şemsiyelerin amacı güneşten insanları korumaktı. Sonrasında da yüzyıllar boyunca güneşten koruma sağlayan bir görevle kullanımı oldu.

Şemsiye Kelime Kökeni

Halihazırda şemsiye ile kelime köken incelemesi de yapmamız uygun olur. Buradaki iki farklı kelime incelemesine baktığımızda yine karşımıza güneş çıkar. Çünkü Arapça’da şems, güneş demektir. Güneşten koruyan anlamına gelen şemsiye, Arap ülkelerinde ve Afrika kabilelerinde hala bu amaca hizmet eder. Bununla birlikte “Umbrella” kelimesine de baktığımızda karşımıza “umbra” kelimesi çıkar. Latince olan bu kelime ise “gölge” anlamına gelir. Böylelikle güneşten korunacak bir gölgeyi ifade eder. Doğrudan Batı medeniyeti içerisinde de yine aynı amaçla kullanımı olduğunu söylemek de yanlış olmayacaktır.

Mısırlılarda Şemsiye Kullanımı Kutsaldı

İlerleyen yıllarda şemsiye kullanımı elbette ki değişim göstermiştir. Mısır özelinde şemsiye ile gökyüzü arasında bir bağlam kurulduğunu görmekteyiz. Buradaki şemsiyenin Tanrı’nın bir kutsal ürünü olduğuna dair inanç gelişti. Yüksek ahlaklı olma adına yolda ve çarşıda gezerken insanların şemsiye kullanımı bununla ilgiliydi. Eğer Tanrı’nın seni korumasını istiyorsan şemsiye ile gez, fikri yaygın hale geldi.

Romalılarda Kadın Aksesuarı Oldu

Romalılar ise şemsiye kullanımında çok daha farklı bir tarafta kaldı. Kadına özel bir aksesuar ürünü olduğuna dair inanç oluştu. Bununla birlikte hiçbir Roma erkeği, şemsiyeyi kullanmadı. Adeta bir makyaj ürünü ya da çanta gözüyle şemsiyelere bakış vardı.

Yağmurda Şemsiye Kullanımı

İlerleyen dönemlerde yağlı kağıtla şemsiye üzerini kapladı insan. Sonrasında ise suyu geçirmediği ortaya çıktı ve yağmurlu havalarda da kullanımı arttı. Burada önemli olan husus ise özel bir yağ karışımının kullanılmasıdır. Bundan dolayı şemsiyeler hep siyah renkli hale geldi. Günümüzde de siyah renkli şemsiyelerin sayıca fazla olması buradan gelir. Bu sayede erkeklerde artık şemsiyeleri kullanmaya başladı. Siyah rengin erkeklere ait olması ve yağmurdan güzel bir koruma sağlaması da kullanımını kaçınılmaz kıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir