İslam alemi için en kutsal ve mübarek kabul edilen Ramazan ayı sonrasında gelen bayram için şeker bayramı nereden geliyor? Uzun yıllardır tartışmaların odağında Ramazan mı şeker mi bu bayramın ismi vardır. Hemen her bayram döneminde bazıları Ramazan ifadesini kullanırken bazıları ısrarla şeker bayramı olduğunu dile getirir. Kısır tartışmaların içinden çıkmak ise o kadar da kolay değildir. Ancak araştırma yaparak fikri takip sonucunda şeker bayramı ifadesinin nereden geldiğini bulabiliriz.
Ramazan Ayı Dönemi
Halihazırda binlerce yıldır devam eden Ramazan Bayramı geleneği aslında bir dini vecibeye aittir. Ay boyunca 30 günlük bir oruç ibadeti sonrasında kutlanan üç günlük bayram bulunur. Farz olan ibadetlerden birisi olan oruç ise gün doğumuyla başlayıp akşam ezanına kadar geçen süreyi arınma dönemi olarak geçirmektedir. Yalnızca yeme ve içme değil, tüm kötülükleri terk etme kuraları vardır. Her ne kadar yapabilmek çok kolay olmasa da günaha dair tüm unsurları bırakma tavsiyesi söz konusudur.
Yaşlılık ve hastalık durumları olmayan tüm Müslüman kişilerin bu dini vecibeyi yerine getirmesi de şarttır. Bununla birlikte istisna durumları ise elbette vardır. Sonrasında gelen üç günlük bayram ise insanların yemek yeme konusunda serbest olduğu dönemdir.
Şükürden Şekere Geçiş
İnsanların en güzel şekilde hazırlanıp yaptığı yiyecekleri birbirine ikram ettiği bayram üç gün sürer. Halihazırda yardıma muhtaç insanları sevindirmenin yanı sıra oruç ibadetini yerine getirmenin mutluluğu yaşanır. Buradaki temel duygu ise şükürdür. 30 günün sorunsuz geçmesiyle beraber insanın mutlu olarak bayrama kavuşmasına şükür vardır. Arap alfabesinde yani bir diğer tabirle eski harflerle şın-kef-rı şükrü temsil eder. Bayrama kavuşturan Allah’a şükürler olsun anlamına gelen şükür bayramı buradan çıkar.
Ramazan’da Şeker Bayramı Nereden Geliyor?
Ramazan’ın nihayete ermiş olması ve ibadetlerin yapılabilmiş olmasına dair bir kutlamadır. Ancak şeker kelimesi anlamına gelecek ifade de yine aynı harflerle oluşur. Yani şın-kef-rı birlikteliği sonucunda ortaya şeker bayramı çıkar. Osmanlı zamanına baktığımızda Ramazan Bayramı ile birlikte şükür bayramı ifadesi çokça geçer. Bununla birlikte burada herhangi bir muhalif durum olmadığı gibi yanlış anlama ve tartışma konusu da söz konusu değildir. Ancak sonraki dönemlerde ortaya çıkar şeker bayramı nereden geliyor cevabı bir yanlışlık kurbanı ortaya çıkar. Kelimenin şeker olarak değiştirilmesi ise aynı zamanda şeker ve tatlı ikramlarının çok yapılmasıyla da özdeşleşir. Buna karşın kullanımdaki kelimenin aslı şükürdür.