Polislere Aynasızlar Denmesi Nereden Geliyor?

Özellikle Yeşilçam ve eski dizilerde polislere aynasızlar dendiğini çokça duymuş olabilirsiniz. Halihazırda günümüzde de çok sık bir şekilde bu tabirin kullanımı söz konusudur. Her ne kadar argo sözlüğü içerisinde yer alsa da aslında çok derin bir manaya sahiptir. Bununla birlikte bir bütünlük sunması ve alışılagelen ifade olması da kullanımı da beraberinde getirir. Peki, neden polisler için aynasızlar ifadesi geçer?

Polislere Aynasızlar Denmesinin Sebebi

1970li yıllarda piyasaya çıkan Renault marka araçların kullanımı oldukça yaygındı. Bir anda hemen herkesin bu araca sahip olmasıyla birlikte polis arabası da oldu. İlk çıkış yapan araçlar ise sağ tarafında aynaya sahip değildi. Yalnızca direksiyonun olduğu şoför koltuğuna ait aynası vardı. Sonrasında ise aracı alan kişiler, kendi cebinden ödeme yaparak ikinci aynaya taktırırdı. Böylece sağ tarafta da ayna olup kullanımı söz konusuydu. Ancak polis araçları için kişiye ait olmadığı için hiçbir memur bu ayna alımına girmedi. Araçların farklı polislerce kullanılmasını da bunu kaçınılmaz hale getirdi. Bundan dolayı sivil polis araçları da dahil olmak üzere hepsi sağ tarafında aynasız olarak kullanıldı. Bundan dolayı polislere aynasızlar denmesi adet haline geldi.

Aynasızlar Tabiri

Her ne kadar argo tabir olsa da aynasızlar polisleri aslında ifade etmek için çokça işe yaradı. Büyük çoğunlukla suça karışmış kişilerin baskınlar sırasında bu tabiri kullanması söz konusudur. Elbette ki günümüzde polis araçlarında ayna olsa bile bu tabirin kullanımı devam ediyor. Kitap, film, dizi ve tiyatro oyunlarında dahi polislere aynasızlar diyerek tanım yapılması da önemli bir vurgu haline geldi. Sanat eserleri içerisinde bu tabirin yalnızca Türk polisi adına kullanımı da vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir