Herhangi bir patolojik durum olmadan da parmak emen bebek alışkanlığı çok yaygındır. Gerek kendisini rahatlamak gerek uyku için bu tip durumlar söz konusudur. 3 yaşına kadar bir bebeğin baş parmağını ya da dudağını emmesi doğal bir davranıştır. Ancak ilerleyen yaşlarda şüphesiz ki bu durumu bırakması gerekir. Beslenme sonucu ortaya çıkan bu durumun birçok nedeni var olurken alışkanlığı bırakma taktikleri de çoktur. Peki, parmak emen bebek davranışları nelerdir?
Parmak Emen Bebek Davranışları
2 yaşına kadar parmaklarını emmek bir bebek için doğal süreçler arasındadır. Özellikle uyku için bir güvence haline gelen parmaklarıyla bir ilişki yaşar. Bununla birlikte kaybolması da doğal bir yolla olabilir. Aksi durumda ise dişlerin yamuk çıkmasına sebebiyet verebilir. Ayrıca parmak derisinde tahriş durumları da olabilir. Bundan dolayı çok sık bir şekilde parmak emmesine izin vermek yanlış olur. Parmakta çatlama ya da enfeksiyon durumları da yine bundan kaynaklı diğer olumsuz hususlardır. Peki, bebekler neden parmak emer?
Nedenleri Nelerdir?
- Zorlu olan diş çıkarma durumlarında daha rahat hissetmek,
- Emme güdüsünün ortaya çıkması,
- Anne sütünden erken kesme hali,
- Sevgi ve ilginin yetersiz olması,
- Korku ve endişeli durumları hissetme,
- Utanma duygusu,
- Daha rahat ve güven içerisinde olmak için gibi nedenlerle bebeklerde parmak emme olayı gerçekleşir.
Parmak Emme Alışkanlığı Nasıl Geçer?
Söz konusu nedenlere baktığımızda psikolojik durumların etkisi de oldukça fazladır. Bundan dolayı öncelikli olarak bu tip durumların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışma yapmak en iyisidir. Ancak elbette ki aile içerisinde parmak emme alışkanlığı üzerine konuşmalarda rahatsızlık vericidir. Eğer parmak emen bebek alışkanlığı çok yoğun ise bunun önüne geçmek gerekir. Burada çok sık bir şekilde engellemek ya da sert davranışlar göstermek yanlış olur. Eleştirilerin dozunu ayarlamak da çocuğun tepkisiyle doğru orantılıdır. Bir anda yasaklayıcı olursanız bebek, daha fazla bu duruma devam eder. Bunun için bilgi eksenli bir çalışma yapmanızı tavsiye ederiz. Olası ağız ve parmakla ilgili sağlık sorunları çıkmaması adına da bilinçli davranmak gerekir.
Daha sakin ve uzun süreli olarak telaş yapmadan bu süreci geçirmek gerekir. Aile, yaşadığı gerginliği hiçbir şekilde çocuğa yansıtmamalıdır. Halihazırda 4 yaşından büyük çocuklarda parmak emme alışkanlığı sürüyor. Bu bilinçte hareket ederek zaman içerisinde kaybolacağını bilmek gerekir.
Yeni Alışkanlıklar Kazandırma
Çocuk, parmağını ağzına götürdüğü sırada bir oyuncak verebilirsiniz. Böylelikle oyuncakla ilgisini kazanır, eylemi yapmasına engel olursunuz. Ayrıca ağzına lokma vermek de yine aynı zevki sunar. Uyurken parmak emme alışkanlığı varsa uykuya daldıktan sonra parmağı ağzından alabilirsiniz. Uyku için bazen bu durumu gerekli görebilir. Böyle bir durumda parmak emmenin şart olmadığını göstermelisiniz. Yeni bir alışkanlık olarak kitap okuma ya da egzersiz yapmayı gösterebilirsiniz. Bu sayede eski alışkanlığı daha kolay unutacaktır.