Öykü Yazma Kuralları Nelerdir? Yazarlık Tavsiyeleri!

Halihazırda gerçek olayları ya da kurgu olmasına rağmen gerçekleşme ihtimali bulunan olayları konu alan öykü yazma kuralları nelerdir? İlk edebi türlerin başında olmasının yanı sıra günümüzde öykü yazarlığı giderek gelişir. Bunun en önemli nedeni ise şüphesiz ki internet dünyasıdır. Çünkü birçok farklı web site ve online hazırlanan öykü dergileri bulunur. Edebiyat dünyasında önemli yere sahip olan bu dergilerde öykü yazmak isteyebilirsiniz. Ayrıca çok daha profesyonel bir öykü yazarı olma isteğimiz bulunabilir. Peki, iyi bir öykü yazma kurallarını bilmek ister misiniz?

Öykü yazarken dikkat etmeniz gereken çok sayıda unsur vardır. Hikayenin oluşturulma aşamasında başlayan bu unsurlar, dil seçimi ve yazım aşamasına kadar devam eder. Hem dil ve üslup hem de öykünün kurgusuna dair durumları sizler için derledik.

Öykü Yazma Dili

Söz konusu öykü için doğru dil seçimi son derece önem taşır. Bununla birlikte yazım kurallarına dikkat etmelisiniz. Kelimelerin nasıl yazıldığına bakarak kontrolleri yapmalısınız. Ayrıca yöre özelinde ağız ve şive kullanımlarını yapmanız da hiçbir sakınca yoktur. Farklı kelime öbeklerini kullanarak da geniş bir dil yelpazesi elde edebilirsiniz. Özellikle çok sıradan hale gelen kelimeler yerine eş anlamlılarını kullanmanızı tavsiye ederiz. Öykü yazarken dikkat etmeniz gereken hususlara başlamadan önce not almanız gereken üç önerimiz bulunuyor. İlk olarak mutlaka bilgisayarda öykünüzü yazarken yedekleme ve kaydetmeyi unutmayın. Ayrıca yakın arkadaşlarınıza okutarak yorumlarını almayı ihmal etmeyin. Sonrasında olumsuz eleştirileri güzelce dinleyerek düzeltmelerinizi yapın. Bu sayede okuyucunun neler isteyebileceğini ve neye dikkat ettiğini görebilirsiniz. Çok daha iyi bir öykü yazma adına eleştiriler sizleri geliştirecektir.

Öykü Yazma Serüveni

Öykülerde anlatıcı bakış açısını belirleme noktasında kurgunuz size yol gösterir. Mutlaka Tanrısal ya da gözlemci olmalı diye bir kural yoktur. Hangisinde daha iyi bir anlatım sergilediğinize bakarak da buna karar verebilirsiniz. Sonrasında ise kurgu özelinde yer, zaman ve mekan belirlemesi yapmalısınız. Burada önemli olan husus ise öykü içerisinde bunları nasıl kullanacağınızdır. Çünkü cümleleri sırayla yazarak bunları ifade etmeniz yanlış olur. Bunun yerine öykü içerisinde bilgileri yedirme yoluyla kullanarak kurgunuzu bilinmezden çıkarmalısınız.

Öykü Yazmanın Püf Noktaları

  • Yer, zaman, mekân üçlüsünü belirleyip ilk sayfalarda anlatıma dahil etmelisiniz.
  • İlk cümleden itibaren hangi anlatıcı bakış açısına sahip olduğunuzu gösterin.
  • Günlük konuşma dilinden çok daha kaliteli bir kullanım yapmalısınız.
  • Karakterlerin her açıdan iyi bir analizini yapmalısınız.
  • Öykü sonu her zaman okuyucuları ters köşeye yatıracak nitelikte olmalıdır.

Cümle Oluşturma

Kurgu oluşturma aşamasıyla beraber öykü yazma aşamasına geçebilirsiniz. Bununla birlikte zaman kipleri en önemli meseledir. Çoğu zaman burada hatalar yaptığını görürsünüz. Cümlelerde hangi geçmiş zaman olduğuna dikkat ederek devamını getirin. Bir cümlede -di’li sonraki cümlede -miş’li geçmiş zaman kullanımı yapmamalısınız. Hem akışa hem de dil bilgisine zarar veren bu durum, anlatmak istediklerinizi de çöp haline getirir.

Her ne kadar çok fazla olmasa da süslü cümle tercihlerinde bulunabilirsiniz. Sıradan konuşma diline ait kelimeleri pek fazla tercih etmeyin. Ancak yine de sanatsal açıdan divan edebiyatı benzeri bir durumda olmasın elbette.

Öykü Karakterleri Oluşturma

Roman ile kıyasladığımızda öykü karakterleri çok daha yüzeysel kalır. Ancak bu durum öykü yazma sırasındaki önemini azaltmaz. Mutlaka karakterleri iyi analiz ederek kurgu olay içerisindeki duruma göre düzenlemelisiniz. Burada okuyucunun gözünde canlanması gerekir. Bununla birlikte ilgi çekici özelliklere sahip karakterler ortaya koymalısınız. Daha farklı olmasının ötesinde kötülük yapma eğilimi de bulunabilir.

Kaliteli Öykü Yazma İpuçları

  • Olaylar arasında bağlam ve inandırıcılık büyük önem taşır.
  • Karakterlerin yüzeysel değil, canlı ve etkin olmasını sağlayın.
  • Dil her anlamda akıcı ve sade bir şekilde kullanılmalıdır.
  • Yaratıcı birkaç durumun kurgu içerisinde olması gerekir.
  • Okur için aykırı düşünceler ve şok edici hamleleri karakterler uygulamalıdır.
  • Öykü sonu mutlaka beklenmedik bir sahneye ve duruma sahip olmalıdır.

Öykü Yazarlığı Yolunda

Sizlerde var olan öykü yazma kurallarına dikkat ederek harika işler çıkarabilirsiniz. Her ne kadar çok zor gibi görünse de devamlı olarak ortaya koyacağınız örnekler değerlidir. Bununla birlikte gelişigüzel yazmak yerine format çalışmaları yapmalısınız. Sistemli ve planlı bir şekilde çıkaracağınız öyküler için elbette ki ilgi çekici bir kurgu şarttır. Sonrasında geriye bu ipuçları takip etmeniz kalır.

One Reply to “Öykü Yazma Kuralları Nelerdir? Yazarlık Tavsiyeleri!”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir