Osmanlıca Öğrenme Teknikleri Nelerdir?

13 ile 20. Yüzyıl arasında kullanımı yaygın hale gelmiş Osmanlıca öğrenme teknikleri ile bu dili kolaylıkla okuyabilirsiniz. Bununla birlikte öncelikle belirtmemiz gerekirse Osmanlıca ya da Osmanlı Türkçesi bir yazı dilidir. Arap harfleriyle yazılan bu dil, Osmanlı Devleti zamanında Türk dili olarak kabul edilirdi. Ayrıca Arapça ve Farsça kelimelerin sayısı da oldukça fazlaydı. Bunun en büyük nedeni Arap alfabesinin kullanımı olurken İslam dini etkisi de vardır. Günümüzde nasıl Fransızca ve İngilizce kelimeler dilimize yerleşmiş durumdaysa vakti zamanında da Arapça ve Farsça kelimelerin sayısı çoktu. Bundan hareketle Arapça kelime anlamlarının bilinmesi de öğrenimi de kolay hale getirir. Peki, Osmanlıca öğrenme teknikleri nelerdir?

Osmanlıca Öğrenmeye Başlayın

Kur’an Kerim okumasını bilenler için Osmanlıca öğrenme süreci çok daha hızlı gerçekleşir. Tahmini olarak ortalama seviyeye çıkış için 8 haftalık süre yeterlidir. Bununla birlikte hızlı yazma imkanı veren el yazılarını okumak çok daha zor olur. Çünkü birçok işaret ve harf atlama söz konusudur. Bunun için başlangıçta düz ve makine yazılarıyla öğrenme yapılmasını tavsiye ederiz. Rik’a olarak ifade edilen tarihçi yazıları ise sonraki aşamalarda değerlendirilmelidir. Hangi özelliğin nereden geliyor cevabını görmek alıştırma metinlerinde çok daha kolay olur. Bu sayede Osmanlıca öğrenme süreci de daha hızlı ilerler.

Osmanlıca Öğrenirken Kelime Anlamlarına Bakın

Günümüzde İngilizce öğrenmek gibi düşündüğümüz zaman Osmanlı Türkçesi üzerinde kısa zamanda önemli bir başarı yakalayabiliriz. Hem Arapça hem de Farsça kelimelerin yoğun kullanımı söz konusudur. Ayrıca gramer yapılarının etkisi de vardır. Bundan dolayı kelimelerin ne anlama geldiğini öğrenerek dil sürecini kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca kolay kelimelerden başlayarak hareket etmek de moral kazanma açısından önemlidir. Arap alfabesini öğrendikten sonra iki harfleri birleştirme, üçlü harf birleştirme yaparak ilerleyin. Bu sayede kişinin belirli bir aşama kaydettiğini görmesi de mümkün olur.

Osmanlıca Öğrenme Teknikleri Her Yerde

Sadece günün veya haftanın belli saatlerinde öğrenme yapmayın. Bunun yerine Osmanlıca öğrenme teknikleri her yerde uygulanarak devam etmelidir. Telefon uygulaması ya da bir gazete parçasındaki yazıları bile okumaya çalışın. Çeşitli hikayeler edinerek dili tanımaya başlarsınız. Sonrasında tekrarlar yaparak gelişim sağlanır. Günlük yaşantınıza her gün öğrendiğiniz kelimeleri dahil etmek de bir başka güzel ayrıntıdır. Yaptığınız işlerle ilgili aldığınız notları Osmanlıca yazarak da öğrenimi hızlı hale getirebilirsiniz.

Osmanlıca Sessiz Harfler Dilidir

Var olan en öne çıkan kural sessiz harflerin kelimeyi anlamlandırmasıdır. Sesli harfler olmadığı için bir kelimenin nasıl okunduğuna dair kökeni sessiz harflerle ortaya çıkar. Cümle içerisindeki anlam bütünlüğüne bakarak da kelimenin tahmini kolayca yapabilirsiniz. Salt kelimeyi düşünmek yeterli olmayacağı gibi cümle gelişinden çıkarımlar yapmayı da unutmayın.

Farklı dergi ve mecmualar okuyarak Osmanlıca öğrenme teknikleri sayesinde çok daha kısa zamanda dile hâkim olursunuz. Ancak unutulmamalıdır ki çok kolay bir şekilde geriye gitme durumu da vardır. Bundan dolayı devamlı olarak egzersiz için düzenli okumalar yapmanız şarttır. Aksi durumda birkaç hafta içerisinde öğrendiğiniz kurallarını hatırlamayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir