Hemen her dönem için önemli olan cilt bakım ve güzellik konusunda Osmanlı saray kadınları formüllerini sizler için derledik. Bazen çok uzun saatler süren bakımlara sahip oldukları gibi çok kısa zaman diliminde de güzelleşmenin sırrına sahipti. Osmanlı zamanında yaşayan kadınların kullandığı ilgi çekici yöntemlerin başında ise hamam kültürü gelir. Ayrıca güzellik kavramının çok daha farklı olduğunu söylemek de yanlış olmayacak.
Osmanlı Saray Kadınlarının Güzelliği
Halihazırda daha ilgi çekici ve şık görünüm sağlayan makyaj ve detayları elbette ki yoktu. Bununla birlikte güzelleşme ifadesi ise tam olarak bakım ve temizliği karşılardı. Yani kişinin bakımlı olması ve kendisini temiz tutmasıyla güzelleştiği inancı hakimdi. Bununla birlikte Osmanlı saray kadınları ise çok zengin bir birikimle güzelleşirdi. Bunun en büyük nedeni ise İslam ve Arap kültürünün yanında Roma ile Hint ürünlerine de sahiplikti. Tüm bitkisel karışımların yapılabilir olması da ortaya çok başka kazanımlar çıkarırdı. Çeşitli kınalarla güzelleştirmenin yolları aranırken şimdi ise Arap dövmeleri çokça meşhurdur. Halk ile bu açıdan büyük bir fark olduğunu söylemek de yanlış olmayacaktır.
Osmanlı Saray Kadınları Cilt Bakımı
Her daim cildin daha parlak ve canlı olması adına Hint yağları kullanımı yaygındı. Ayrıca sık hamam kullanımı ve keseleme durumu da bunu sağlamak içindi. Bu sayede cilt yüzeyindeki ölü hücreler kolaylıkla geçerken çeşitli sabunların kullanımı da söz konusuydu. Özellikle sabun sektörünün gelişmiş olması da bunda role sahipti. Çok sıcak su kullanılan hamam sonrasında ise ciltte kırışıklık olma ihtimali vardı. Bunun olmaması adına esans yağlar kullanan Osmanlı saray kadınları, saçlara da formüller geliştirdi.
Daha temiz ve aynı zamanda kokulu olma adına da gül suları çokça kullanılan bir diğer üründür. Cildin nemlenmesi adına da gül suyu kullanımı vardır. Ayrıca oğul otu ile de cilt bakımının yapıldığına dair birçok kaynak bulunur. Bugünkü tonik olarak kullanımı için bir çorba kaşığı kadar melisa ile birlikte 5 dakika kaynatılırdı. Ardından 20 dakika demlenen bu yaprak otu sürülerek yaşlanmanın oluşması engellenirdi.
Yumuşacık Saç Formülü
Doğrudan sabunla saç yıkamak beraberinde sertlik getirir. Bunu bilen Osmanlı saray kadınlarının çözümü ise hatmi çiçeği ve ebegümeci karışımıdır. Bu ikisinin kaynatılmasıyla yumuşak bir kıvama sahip bitkisel ürün ortaya çıkar. Böylelikle saçların bakımı bu şekilde daha sağlıklı yapılırdı. Saray alışveriş belgelerine bakarak kurutulmuş hatmi çiçeği ve aynı zamanda ebegümecinin ne kadar çok satın alındığını görebilirsiniz. Bunun temel sebebi kadın saçlarının yenilenmesi ve yumuşak hale gelmesindeki etkisidir. Yine şifalı su kullanımları da sağlık çerçevesinde de yararlı olur. Besleyici ve güçlendirici etkisiyle daha uzun saçlara sahip olurdu saray kadınları.
Osmanlı Saraylarında Kullanılan Doğal Deodorant
Günümüz kullanımına uygun olan ev yapımı deodorant için çeşitli malzeme kullanımı söz konusudur. Yapacağınız bu karışımdan günlük yararlanabilirsiniz. Su bardağının üçte biri kadar mısır nişastası ve yine aynı oranda kabartma tozu yer alır. Ayrıca 10 damla lavanta, 10 damla nane yağı ve 3 yemek kaşığı kadar Hindistan cevizi yağı ekleyin. İsteğe bağlı okaliptüs seçimi de yapabileceğiniz gibi sandal ağacı esansiyel yağı da yine bir başka alternatiftir. Kokunuzu kendiniz seçerek malzemeleri karıştırmaya başlayın. Sonrasında macun kıvamına gelmesiyle bir krem kutusuna alabilirsiniz. Böylelikle yapmış olduğunu doğal deodorant ürünü kullanarak nasıl bir şeye benzediğini görebilirsiniz.