Eski gelenekler arasında bulunan nişan kurdelesi yutma nereden geliyor acaba? Batıl inançlar arasında olmakla birlikte devam eden sayılı örnekler arasındadır. Söz konusu nişan merasimlerinde yapılan kurdele yutmanın özelliği ve anlamı nedir?
Halihazırda nişan ve düğünlerle ilgili birçok farklı gelenek vardır. Bu inançların birçoğu eski dönem medeniyetlerine aittir. Bununla birlikte yine de inanç temelli olmasından dolayı uygulanır durumdadır. Bunlardan olan nişan kurdelesi yutma aslında bir kısmet açma ritüelidir. Her ne kadar biyolojik açıdan insan vücuduna zararlı olsa da popülaritesi yüksektir. Genç kızların yaptıkları inanç adetlerinden birisidir. Peki, amacı nedir?
Nişan Törenleri
Şüphesiz ki nişan törenleri Türk gelenekleri adına son derece önemli organizasyonlardır. Kız isteme ile birlikte iki insanın bir yuva kurmasını müjdeler. Burada farklı ritüellerin yapılması ise elbette ki yöre farklarıyla da ilgilidir. Bohça ya da sergi adetleri olabileceği gibi dua ederek kızı verme süreci bulunur. Ancak bunlar arasında en çok ilgi göreni ya da sıradışı olanı nişan kurdelesi yutma olayıdır.
Nişan Kurdelesi Yutma İnancı
Eski inanışa göre henüz evlenmemiş kişilerin yaptığı bir davranıştır. Burada temelde kısmetin kapalı olduğuna dair inanç vardır. Eğer kişinin uzun süredir kısmeti kapalıysa nişan törenlerine davet edilir. Sonrasında çiftin nişan kurdelesi dualarla kesilir. Ardından ise makasla küçük parçalara ayrılan bu kurdeleyi kısmetini açmak isteyen kişiler yutar. Böylelikle ilerleyen günlerde kişiye talip çıkacağına dair inanç oluşur. Ayrıca erkeklerde de az da olsa uygulaması bulunurken uygun kişi bulacağını belirtir. Yutma işlemi sırasında bol su içmek ise herhangi bir olumsuz durumu da engeller.
Nişan Kurdelesi Adetleri
Halihazırda nişan kurdelesi yutma dışında ağaç dallarına bağlamada bir başka gelenektir. Bazı coğrafyalarda kişinin kısmeti açılması için kurdeleyi cüzdanında taşıması da söz konusudur. Elbette ki son yıllarda değişim yaşayan bu durumlar aslında sağlık açısından değerlidir. Kişinin problem yaşamaması adına bu tarz sakıncasız geleneklerin devam etmesinde bir risk yoktur.