Özellikle beslenme tercihleri noktasında alternatifler sunan Karatay diyeti birçok unsuru beraber taşır. Daha sağlıklı zayıflama adına sizlerde Canan Karatay diyetini kolaylıkla uygulayabilir, sonuçlarını görebilirsiniz. Bununla birlikte temel nokta ise az kaloriye sahip yağ yakıcı besinlerin etkisinden faydalanmaktır. Günlük tok tutucu besinleri alarak akşama kadar sofra yüzü görmemek söz konusudur. Ayrıca yağ yakma noktasında da yine iyi bir programa sahip olması da bu diyeti birkaç adım öne çıkarır.
Daha ziyade çalışan kişiler için son derece uygun olan Karatay diyeti kahvaltıları büyük önem taşır. Mutlak surette kişinin verimli bir kahvaltı yaparak güne başlaması gerekir. Sonrasında ise gün içerisinde çok daha az tüketimle vücudun doygunluğu korunur. Ayrıca iştah kapatan besinlerle de herhangi bir acıkma hissi oluşmamasını sağlar.
Karatay Diyeti Kahvaltı Alternatifleri
Daha az kaloriye sahip ürünlerin oluşturduğu kahvaltı tarifleri vardır. Bunlardan birincisi besleyici özelliktedir. Maydanoz ve dereotu gibi yeşilliklerin yanında zeytin, peynir, kırmızı biber, haşlanmış yumurtayla kahvaltıya başlarsınız. Ayrıca havuç ve pembe turp da yine olmazsa olmazdır. Kuruyemiş kategorisinden ise badem, siyah üzüm ve yaban mersini yer alır.
Haşlanmış yumurta haricinde peynirli omlet bir başka alternatif olurken turp yerine de salatalık domates ekleyebilirsiniz. Ayrıca bir başka alternatifinde marul, yeşil soğan, avokado üçlemesi vardır. Şüphesiz egzersiz ve spor yaparak diyetin çok daha verimli olmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede sağlık dengesini korur ve daha hızlı kilo vermeyi mümkün hale getirirsiniz. Sporsuz diyetlerin yeterli faydayı getirmeyeceğinin altını çizmek isteriz.
Karatay Diyeti Püf Noktaları
- Mutlaka protein ağırlıklı bir kahvaltıyla güne başlamanız gerekir.
- Simit, poğaça gibi yağlı besinlerle beraber kızartma yasaktır.
- Şeker ve tuz tüketimi minimum seviyeye gelir.
- Ara öğünlerin neredeyse tamamı bulunmazken günlük iki öğün yeterlidir.
- Yemekler her zaman daha düşük ısı ile pişirilir.
- Hiçbir şekilde asitli ve şekerli ürünlerin tüketimi söz konusu değildir.
Karatay Diyetinin Gıdaları
Diğer diyetlerle ne farkı var sorusuna hemen öğün durumu yanıtı gelir. Çünkü bildiğimiz gibi diyetlerde hep ara öğünlerde tüketim tavsiyesi vardır. Ancak burada yalnızca ana öğünler öne çıkar. Ayrıca yağ deposu olan ürünlerin kullanımı da uygun değildir. Ayçiçek ve mısırözü yağları da hiçbir şekilde kullanmamalısınız. Bunun yerine sızma zeytinyağı ve tereyağ kullanımı vardır.
Hem öğle hem de akşam saatlerinde bakliyat çeşitlerinin tüketimi söz konusudur. Ayrıca yumurta mutlaka günlük olarak ya omlet ya da haşlama olarak vardır. Ekmek ise kahvaltılarda asla olmamalıdır.
Tok tutma adına işlevsel olan ceviz, fındık ve badem Karatay diyeti için olmazsa olmaz ürünlerdendir. Yoğurt ve süt tüketimiyle birlikte ayran da yine sakıncasız ürünlerdir.
Karatay Diyetinde Yasaklar
Pirinç kullanımı tam anlamıyla yasak olurken ürünlerin doğal olup olmadığına da bakmalısınız. Özelikle yapay tatlandırıcı içeren hiçbir ürünü tüketmemek gerekir. Ekmek ve tahıl ürünleri de yine yasaklı listesindedir. Bununla beraber kavrulmuş kuruyemiş ve patatesi de diyet boyunca tüketmek yanlış olur. Şekerli içecek ve yiyeceklerin yenmesi de diyeti büyük oranda zararlı hale getirir. Söz konusu diyet programıyla bir haftalık süreçte 5 kiloya kadar zayıflama mümkündür.