Lafla Peynir Gemisi Yürümez Nereden Geliyor?

Halihazırda lafla peynir gemisi yürümez nereden geliyor acaba? Ağzı iyi laf yapan insanlardan şikayet etme atasözü olarak bilinen bu tabir, Osmanlı Dönemi hikayesiyle öne çıkıyor. Günümüzde salt konuşmakla hiçbir gelişim olmayacağını ifade eder. Büyük lafların sadece kalabalık olacağını anlatan özlü sözdür. Bunun yerine icraat için gerekli çabanın gösterilmesi, karşılığını vermek lazımdır. Devamlı vaatlerde bulunmak, yapacağını söylemekle işlerin hallolmayacağını en güzel ifade eden tabirdir. Peki, lafla peynir gemisi yürümez deyinin hikayesi nedir?

Lafla Peynir Gemisi Yürümezin Hikayesi

Vakti zamanında Aksi Yusuf adında son derece cimri bir peynirci varmış. İstanbul’da yaşayan bu peynirci, çok farklı bölgeler arasında ticaret yaparmış. Özellikle Trakya bölgesinden getirdiği peynirleri İstanbul’daki mekanlarda satarmış. Sonrasında ise fazla peyniri kalırsa İzmir’e göndererek satılmasını da sağlarmış. Ancak Aksi Yusuf’un adedini herkes bilirmiş. Gemilerle taşınan bu peynirlerin ödemesini hemen yapmaz. Sorunsuz bir şekilde İzmir’e varınca ben size ödeyeceğim, diyerek geçiştirirmiş. Birçok gemi kaptanının şikayet ettiği bu konu, oldukça meşhur olmuş. Herkesin bildiği parasını ödemeyen peynirci, lakabı da herkesin diline düşmüş.

Bir gün fazla peynirleri için gemi bulan Aksi Yusuf, para işini ise yine ertelemiş. Bunun üzerine gemi kaptanı, tayfa ücretlerinin ödenmesi için parasını istemiş. Ancak her zaman ki gibi Aksi Yusuf hiç oralı olmamış. Ardından  gelen eğer para yoksa geminin hareket etmesi mümkün değil, tehditlerine bile aldırış etmemiş. Buna karşın şu peynirleri İzmir’e sağ salim yanaştırırsan paranı vereceğim, diyen Aksi Yusuf bu sefer iknacı olamamış. Sinirlenen gemi kaptanı ise, işte tam o sırada bugün herkesin kullandığı deyimi kullanmış. “Lafla peynir gemisi yürümez, hemen öde ücretimi,” diyerek tepkisini göstermiş. Geminin bırak İzmir’e varmasını Sarayburnu’na bile gidemeyeceğini söyleyen gemi kaptanı, kömür almadan hareket etmemiş. Ayrıca tayfa şikayetlerini de sıralarken Aksi Yusuf, isteksiz olsa da tüm ücreti hesaplayarak ödemesini yapmış. Bundan sonra hepimizin ağzında pelesenk olmuş bu söz mihenk taşı olur.

Lafla Peynir Gemisi Yürümez Mi?

İlginç bir peynirci ve gemi kaptanı hikayesi olan bu atasözü, en çok kullanılanlar arasındadır. Türkçe deyimler ve atasözü sözlükleri içerisinde en çok arananlar listesinde ilklerdedir. Mutlak surette doğrudan işi yapmanın önemine de vurgu yapar. Herhangi bir işe başlamadan o işle ilgili yargılarda bulunmak, vaatleri sıralamak ve olmasını beklemek boş çabadır. Aynı zamanda bir uyarıcı olmasının ötesinde hilekar insanlara karşı da güzel bir cevap niteliğindedir. Edebi sanat olarak da kullanımı söz konusudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir