Kışlık Yiyecekleri Saklama Rehberi

Söz konusu kışlık yiyecekleri saklama rehberi ile sizlere harika ipuçları vereceğiz. Besin değerlerinden hiçbir taviz vermeden yiyeceklerinizi en doğru şekilde saklayabilirsiniz. Özellikle doğru muhafaza teknikleri ve seçimleriyle kış aylarında yaz yiyeceklerini yiyebilirsiniz. Bununla birlikte çok daha uygun maliyetlerle kış yemeklerinizi de hazır edebilirsiniz. Peki, ama kışlık yiyecekleri saklarken nelere dikkat etmeliyiz?

Kışlık Yiyecekleri Nasıl Saklayabiliriz?

Halihazırda hem sebzeleri hem de meyveleri sonra kullanmak adına muhafaza edebiliriz. Bunun için bazıları için dondurma çok daha uygun olurken bazı ürünleri ise konserve haline getirebilirsiniz. Ayrıca kurutma ya da turşu yapma işlemleriyle de saklama söz konusudur. Son olarak ise tarhana yaparak da yine saklama olanağı vardır. Ancak burada önemli olan husus ise hangi gıdaların ne şekilde saklanabilir olduğudur. Buna göre planlama yaparak ve doğru malzemeler seçerek işlemleri sorunsuz bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Hangi Yiyecek Hangi Zamanda Saklanır?

Sebze ve meyvelerle ilgili saklama hazırlıkları yapmak için daha bol olduğu ayları seçmelisiniz. Enginar işlemleri için mayıs ve haziran en uygun dönemdir. Bu dönem içerisinde daha ucuz olacağı gibi en iyisi de bulabilirsiniz. Bezelye saklama süreçlerinde nisan ve mayıs öne çıkar. Ayrıca domates, biber, patlıcan, barbunya ve bamya gibi çok farklı sebzelerde ise ağustos ayı idealdir. Bu dönemde alarak daha ekonomik bir yol tercih edebilirsiniz.

Kışlık Yiyecekleri Saklama Yerleri

Sulu sebze ve meyveler için dondurucu iyi bir seçim değildir. Çünkü kavun, karpuz, portakal, üzüm gibi ürünlerde tat değişimi yaşanır. Çözdürme sonrasında eski lezzetine sahip olmadığını görebilirsiniz. Bununla birlikte çilek, erik, kayısı ve şeftali için en iyi yol reçel yapımıdır. Hemen bu tarz meyvelerden reçel yaparak saklamasını sağlayabilirsiniz.

Derin Dondurucu Ürünleri

Bezelye başta olmak üzere enginar, barbunya, fasulye, patlıcan, börülce gibi sebzelerin saklanmasında derin dondurucular en iyi seçimdir. Kolaylıkla poşetlenmeleri sonrasında düzgün dizme ile çok sayıda ürün koyabilirsiniz. Burada şüphesiz ki istifleme önem taşırken birbirinin üzerine baskı yapmasını engellemelisiniz. Ayrıca biber, kabak, bamya ve domatesleri de yine bu şekilde sıralayabilirsiniz. Derin dondurucularda ürünlerin saklanması 6 ile 8 ay olabilirken sonrası ise besin kaybını beraberinde getirir.

Konserve Yöntemiyle Saklama

Domatesleri konserve yaparak da bir kış boyu saklamanız söz konusudur. Burada önemli olan iki temel husus ise konserve temizliği ile ilgilidir. Mutlaka temiz olmalı ve kapağını da iyi bir şekilde kapatmanız gerekir. Çok sıcak olmamasına ve hava almamasına dikkat ederek konserve işlemlerini yapabilirsiniz. Konserve işlemlerinde maksimum kullanım 10 aydır. Serin ve karanlık ortamlarda duran konservelerin herhangi bir riski de yoktur. Ancak daha uzun süreli duran konserveleri yemek risk olabilir.

Salatalık için turşu yöntemi ideal olurken kolaylıkla yapabilirsiniz. 1 litre su içerisine 2 yemek kaşığı kaya tuzu koyarak oluşturabilirsiniz.

Kurutma İşlemlerinde Püf Noktaları

Halihazırda kurutma süreçlerinde güneş önemli olurken burada farklı bir yöntemi deneyebilirsiniz. Doğrudan güneşin altında ürünleri koyarsanız hem B hem de C vitaminlerinde kayıp fazla olur. Bunun yerine serin ve gölge yerlerde kurutma yaparak gıdalarınızı daha besleyici hale getirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir