CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun gençler mutlaka izlesin, dediği Potemkin Zırhlısı neyi anlatıyor? 1925 yılı yapımı olan Rus yapımı filmde bir devrimin ayak izleri söz konusudur. En önemli film stüdyolarından Mosfilm imzalı filmin yönetmen koltuğunda ise Sergei Eisentein bulunur. Günün şartlarına göre son derece iyi bir sinema bilgisiyle çekimleri tamamlanmış olup puanı da yüksektir. Ancak filmi öne çıkaran durum bundan ibaret değildir şüphesiz. Çünkü 1905 yılında gerçekleşen bir olaydan konusunu oluşturan filmde çarpıcı bilgiler bulunur.
Potemkin Zırhlısı Konusu
Rusya’nın Karadeniz filosuna ait bir savaş gemisi vardır. Potemkin olan bu savaş gemisinde Çar rejimine bağlı askerlerin büyük bir hakimiyeti söz konusudur. Ezici ve baskılarla dolu bir hayata sahip mürettebat ise artık isyan bayrağı açar. Gemiyi ele geçirme mücadelesi verirken dramatik bir sonla zafer gelir. Bununla birlikte 1917 yılındaki Ekim Devrimi için aslında başlangıç bu gemideki isyandır. Çar karşısında özgürlükleri savunan insanların buradaki direnişe saygı duymaları da bundan ibarettir.
En İyi Film Ödülü
Halihazırda Sovyet Hükümeti’nin bir ısmarlama propaganda filmi olmasına karşın önemi büyüktür. 1925 yılındaki filmde devrimci ve özgürlükçü halkla diktatör rejim güçleri arasındaki mücadele gerçekçi bir şekilde konu alınır. 1958 yılında Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleşen “Dünya Fuarı” etkinliğinde “Tüm Zamanların En Büyük Filmi” ilan edilmesi de önem taşır. Sonrasında hemen her yıl “Potemkin Zırhlısı” üzerine anlatılar, araştırmalar kendisini göstermiştir.
Potemkin Zırhlısı Neyi İfade Eder?
Son derece gerçekçi vahşet sahnelerinin yer aldığı filmin gösterimi birçok ülkede yasaktı. Bununla birlikte psikolojik gerçeklik ve sinema kurgusu açısından da milat görevi görür. Filmin temelde beş bölümü bulunurken her bir kısım aslında bir anlatıya aittir. Söz konusu filmde insanlar ve kurtçuklar bölümünde iğrenç ürünleri yemek zorunda kalan mürettebat vardır. İnsanlık dışı muamele görür ve protestoları bu durum tetikler.
“Limandaki Dram” ise tam anlamıyla bir isyanın başlaması anlamına gelir. Sonrasında lider Vakulinçuk’un ölümüyle ilgili olaylar peşi sıra devam eder. Ayrıca mürettebat liderinin Odessa’da halkın sevgisini ve saygısını görmesi de önemlidir. Tüm halkın aslında gemi mürettebatı tarafında olduğunu ifade eder. Halkın aynı gemide olsak da bizler hep acı ve kederi yaşayan tarafımız mesajını da içinde barındırır.
Çar askerlerinin Odessa halkını katletmesi üzerine de sahneler çokça bulunurken aynı zamanda bazı Çar yanlıları taraf değiştirir. Burada güçlünün yanında değil, öfkenin karşısında olma hissi vardır. Son derece epik ve dramatik bir anlatıma sahip olan Potemkin Zırhlısı bir kez daha gündem olmayı başardı. Milyonlarca izlenmeye sahip olan filmin Türkiye’de ilk yayınlanması 1927’de oldu. Ardından ise çeşitli yasaklama durumları ile karşılaştı.