Kabak Tadı Vermek Deyimi Nereden Geliyor?

kabak tadı vermek

Halihazırda kullanımı yaygın deyimler arasında olan kabak tadı vermek, çok sık gerçekleşen durumların bıktırdığını ifade eder. Artık aynı durumların gerçekleşmesiyle sıkıcı bir hal aldığını gösterir. Ayrıca usanç verme olarak da sözlükte yerini alan bu deyimi hemen herkesin kullandığı da bir gerçektir. Burada ise kabak ile tatsız olma halinin bir bütünlüğü söz konusudur. Peki, çok kullandığınız kabak tadı vermek deyiminin hikayesi nereden geliyor?

Fatih Zamanı Hikayesinde Kabak

Deyimlerin hikayelerini araştırdığımız bu bölümdeki kabak tadı vermenin manası oldukça derindir. Söz konusu hikaye Osmanlı zamanında geçerken devir ise Fatih Sultan Mehmet zamanıdır. Zamanında çok sayıda medrese yaptırmış olmakla birlikte önemli insanların yetiştirildiği okuldur. Enderun medreseleri de buna en iyi örnek olurken aynı zamanda öğrencilerin yemekleri de aşevinde yemesi söz konusuydu. Bununla birlikte çok lezzetli yemeklerin çıktığı bu aşevi bir hayli popülerdi. Bilhassa bayram olarak kabul edildiği için Cuma günleri zengin bir sofraya sahipti.

Öğrencilerin bayram yaptığı Cuma günleri çok eğlenceli geçerken kabak mevsiminin gelmesiyle ise işler değişirdi. Çünkü haziran ayında başlayıp eylül ayına kadar bol olan kabak yemekleri olurdu. Gerek fırında gerek kızartması ile kabak türlüsü yemek öğrencileri sıkardı. Devamlı kabak yemeklerini yemekten artık büyük bir keyifsizlik oluşurdu. Bundan dolayı da kabak tadı vermek deyimi ortaya çıkarken hoşlanmayan durumu bu şekilde açıklamak mümkün oldu.

Neden Kabak Tadı Vermek?

Günümüze kadar gelen kabak tadı verdi söyleminin ortaya çıkışı bu medrese yemekleridir. Ardından ise yaygın hale gelmekle birlikte sıkılma, bunalma, bıktırma anlamlarını ifade etti. Neden kabak tadı verdi de patlıcan tadı verdi değil, sorusunun cevabı da buradan gelir. Yaz aylarında güneşin sıcağında kabak yemeklerini yemek şüphesiz ki kolay değildi. Ayrıca öğrencilerin her gün kabak yemeklerinden yemesi de usanç kelimesini beraberinde getirdi. Birçok deyimin hikayesinin Osmanlı zamanında gelmesi de aslında tesadüf değildir. Bir yandan köklü bir kültürü gösterirken bir yandan da gelişmiş yapıyı ortaya koyar. Eğitim ve bilim noktasında gelişme kaydeden ve dillere pelesenk olacak kaliteye sahip sözleri günümüzde herkes biliyor. Ancak elbette ki anlamını bilerek kullanmak çok daha ayrı bir zevk sunuyor. Bilginin gücüne inanarak kalın sağlıcakla.

2 Replies to “Kabak Tadı Vermek Deyimi Nereden Geliyor?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir