İmam Nikahı Nedir, Uygulaması Nasıldır?

imam nikahı nedir sanabanabilgi

İslam dini çerçevesinde bir aile düzeni kurma adına imam nikahı nedir ve nasıl yapılır soruları çok merak ediliyor. Sizlere bu konuya dair tüm hususları derleyerek anlatmaya karar verdik. Halihazırda dini nikah kıyma çokça görülen bir eylem olmakla birlikte belli başlı hususları vardır. Öncelikle belirtmemiz gerekir ki Allah’ın huzurunda hazır bulunmakla beraber şahitlerin desteğiyle gerçekleşir. Bununla birlikte günümüzde devletin tanımaması ve resmi geçerliliği olmamasından ötürü tek başına anlamlı değildir. Bundan ötürü mutlak surette resmi nikahla bir anlam kazanır. Resmi nikahın olmaması durumunda bir evliliğin imam nikahı üzerinden oluşması, devam etmesi, yürümesi söz konusu değildir. Çünkü temel de amaç hem kadın hem de doğacak çocukların haklarını koruması adına gerçekleşir. Böyle bir durumun devlet işleyişinde bulunmamasıyla imam nikahının bir yararı bulunmaz.

Peygamber Sünneti İmam Nikahı

Günümüzde yasal bir zorunluluk olmamakla birlikte bir sünnet gereği imam nikahı gerçekleşir. Kişilerin manevi anlamda rahatlaması ve ilişkileri daha gerçekçi ve güzel yaşamasını sağlar. Bununla birlikte şüphesiz ki her sağlıklı Müslüman için evlilik çokça tavsiye edilir. Kişinin imanının yarısını korumuş olması için evlenmesi şarttır.

İmam Nikahı Hususlar Nelerdir?

Söz konusu imam nikahı nedir sorusuyla birlikte bazı temel hususlarını bilmek de önemlidir. Evlenmek isteyen eş adayları ya hazır bulunmalı ya da vekalet verdikleri kişi yer almalıdır. Bununla birlikte kişiler, sorulan soruya üç kez “kabul ettim” diyerek hür iradelerini ortaya koyar. Burada mutlaka kişilerin istemeleri ve bağımsız bir şekilde kabul etmeleri gerekir. Baskı ya da zorlama yoluyla gerçekleşen nikahların İslami ve manevi anlamda hiçbir geçerliliği yoktur.

Mezhepsel farklılıklar ise burada da kendisini gösterir. Bunlara da baktığımızda Maliki mezhebine göre mutlaka duyurulması şarttır. Büyük bir kutlama ya da yemek verme adetleri gerçekleşir. Diğer yandan Hanefi mezhebi dışındaki Şafi, Hanbeli ve Maliki mezheplerinde kız tarafının velisinin onayı da istenir. Eğer kız tarafı ailesi isteksiz olursa nikah işlemi gerçekleşmez. Ancak Türkiye özelinde baktığımızda Hanefi mezhebi ağırlığı bulunduğu için bu husus aranmaz.

İmam Nikahı Nedir Cevabı

İmam nikahı için kişilerin ergenlik çağını aşmaları gerekli olmakla birlikte en az iki şahit bulunması da lazımdır. Akıllı ve sağlıklı iki erkek ya da bir erkek, iki kadın şahitle imam nikahı gerçekleşir. Burada olmazsa olmaz ise mutlaka bir erkek şahittir. Sadece kadınların şahitliği ile imam nikahı kıymak söz konusu değildir.

Ne Zaman Gerçekleşmeli?

Evlilik öncesinde ilk adım nişan törenleri olurken genellikle imam nikahı yapılması da mümkündür. Buradaki temel amaç ise kişilerin daha rahat hareket edebilmesidir. Görüşme ve tanışmaların daha sık olması adına bu yola başvurma açıktır. Ancak kişiler, imam nikahıyla birlikte evli kabul edilir. Bununla birlikte aynı evde yaşamaları ve birlikte yaşam sürmeleri mümkün hale gelir. Bunun ise birçok sıkıntısı ve zararı olur. Özellikle resmi nikah olmadığı için anlaşmazlık veya kavga sırasında kişilerin ayrılıkları olabilir. Boşanma için erkeğin haksız bir güce sahip olduğu açıktır. Bundan dolayı çok önceden imam nikahı yapmak sakıncalıdır.

Eğer yalnızca kişilerin tanışmaları ve buluşmaları için düşünce varsa imam nikahı uygun olur. Aynı evde ve yatakta yatmadan da bu dönemi geçirmeleri söz konusudur. Böyle bir durumda nişanlılık döneminde imam nikahı kıymak daha mantıklıdır. Ancak en makul olanı ise resmi nikahla birlikte olmasıdır. Ayrıca resmi nikahtan birkaç gün önce de evde aile arasında bir tören yapılarak nikah kıyma hadisesi gerçekleşir Bu gibi durumların sonrasında resmi nikah olacağı için kişilerin zarar görmesi de büyük oranda engellenmiş olur. Ardından resmi nikahla kişilerin tüm hakları devlet korumasına geçer. Kadın ve doğacak çocukların mağdur edilmemesi adına titiz bir şekilde olmasına dikkat etmek çok daha isabetlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir