Hibrit Eğitim Modeli Nedir?

hibrit eğitim

Deprem felaketinin sonrasında gündeme gelen hibrit eğitim modeli nedir acaba? Milyonlarca depremzedenin farklı şehirlere göç etmesi ve yurtlarda yaşam kararı beraberinde çeşitli durumları getirdi. Bunların başında üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi geldi. Halihazırda 20 Şubat itibariyle uzaktan eğitim öğretim başladı. Bununla birlikte yurtların kullanımı için gerçekleşen bu çözüm, büyük eleştiriler almaya devam ediyor. Çünkü depremzedelerin yerleşebileceği farklı yerlerin olduğu bilgisi geliyor. Üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin eylemleri ise sonuç verdi. YÖK açıklamasında hibrit eğitim modelini işaret etti. Peki, bu eğitim modeli ne anlama geliyor?

Hibrit Eğitim Modeli

Daha önce salgın dönemlerinde de kullanımı söz konusu olan hibrit modeli aslında tam olarak bilinmiyor. Çünkü genelde karma öğrenme ya da karışık öğrenme şeklinde tanımı yapılıyor. Her ne kadar hem online hem de yüz yüze eğitimin birleşimi olsa da amacı çok daha farklıdır.

Hibrit eğitim modeli sayesinde geleneksel metotların teknolojik unsurlarla desteklenmesi ortaya çıkar. Bununla birlikte yalnızca bir zorunluluktan doğmaz. Haftanın belli günlerinde yüz yüze eğitim gerçekleşirken online olarak yapılacakların listesi de bellidir. Bazı derslerin çok daha detaylı öğrenilebilmesi adına bu yöntem, çeşitli ülkelerde kullanımdadır. Online süreçlerde bilgilerin kazanılmasının yanı sıra tekrara yönelik süreçler vardır. Ayrıca çeşitli egzersizlerle öğrenme daha kolay ve bireysel hale gelir.

Sentez, değerlendirme ve analizlerin yanı sıra doğrudan bilgiyi öğrenme adına da yüz yüze eğitim belirli periyotlarla devam ediyor. Bahar döneminde üniversitelerde gerçekleşecek hibrit eğitim modeli bir birleşimi ifade eder.

Seyreltilmiş Eğitim Modeli

Okul süreleri ve saat dilimlerinde gerçekleşen azalmayı ifade eder. Ayrıca sınıflarda daha az sayıda öğrenci olmasıyla birlikte etkili öğrenme amaçlanır. Özelikle acil durumlarda yoğunlukların azaltılması doğrultusunda gerçekleşir. Salgın döneminde çoğu Avrupa ülkesinde böyle bir politika modeli ortaya çıktı. Ardından her acil durumda uygulaması da söz konusu oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir