Geçmişten Günümüze Sanatçı Tarifi! Kime Denir?

Günümüzde birçok farklı sanatçı tarifi yapılması söz konusu olurken herkese denmesi de tanımına zarar verici boyuttadır. Özellikle sanatçı kelimesinin anlamını taşıyamayacak insanlara denmesi de sorunların ana kaynağıdır. Yanlışlarla dolu bir düzen içerisinde sanatçının kim olduğu ya da bir insana neden sanatçı dendiğini bulmak çok da kolay değildir. Genel anlamda başlayacak olursak var olan düşünceyi ya da görselliği güzel yoldan ifade eden kişiye denir. Buradaki anahtar kelime “güzel” olmakla beraber şüphesiz ki tanımı ise felsefenin önemi bir alanıdır.

Neye Güzel Denir?

Sanat felsefesi konusu olan “güzellik”, göreceli olmasının yanında estetik değer yönünden incelenir. Halihazırda sanatçı ise güzeli amaç edinir ve farklılığını bu yolla ortaya koyar. Zanaatkar ile arasındaki büyük fark da buradan gelir. Zanaatkar, bir maddeden elde ettiği ürünlerde pragmatik davranır. Yani insanların işine yarar hale gelmesi için çaba gösterir. Buradaki faydalı olma süreci sanatçılarda yoktur. Ancak yine de tümüyle faydayı bir kenara bıraktığını söylemek de doğru değildir. Elbette ki sanat eserleri de belli bir yararı insanlara sunar. Ayrıca yararlı görsel ve işitsel ürünler ortaya koyar. Ancak önemli olan husus, amacın salt faydadan ibaret olmadığıdır. Estetik öğelerin önde olduğu bir üretim sürecinin sonunda sanat eseri ortaya çıkar.

Sanatçıya Bakış

Geçmiş dönemlere baktığımızda sanatçı tarifi çok daha başkadır. Çünkü sanatçı olmanın gereği doğuştan gelen yeteneğe bağlıydı. İnanışa göre eğer insanda herhangi bir yetenek yoksa sanatçı kabul edilmesi söz konusu değildi. Günümüzde insan eğitimle yetişme sonucunda da büyük sanatçıların çıktığı anlaşılmaktadır. Bir başka konu ise her yaratıcı zihin ve yetenekli insanın sanatçı olup olmadığıdır. Buradaki çoğulcu görüşe göre cevap ise hayır olur. Çünkü her özgün ve yaratıcı düşüncenin sanat değeri olduğunu söylemek güçtür. Temelde ortaya çıkan ürüne bakarak kişinin sanatçı tarifi içine girip girmediği söylenir. Peki, sanatçı tarifinde kurallar nereden geliyor?

Sanatçı Tarifi Genişler Mi?

Halihazırda birçok yönden sanatçının temel niteliklere sahip olması gerekir. Müzik sanatı çerçevesinde emek harcayanlar için farklı tanımlar vardır. Yorumcu, çalgıcı, besteci, aranjör olarak bu sanat dalında kendisini gösterir sanatçılar. Bununla birlikte artık makam, tempo, usul bilgisi, notasyon, prozodi bilgilerine sahip olması da beklenir. Profesyonellik açısından önemli tutulan bu kavramların ve bilgilerin olması şart mıdır? Şüphesiz ki buna cevap vermek o kadar da kolay değildir. Ancak baktığımızda hiçbir bilgisi olmasa da insanların ürettikleri eserlerin toplumda karşılığı vardır. Estetik değeri bulunması ve güzellik tanımı içinde olması da kişiyi etkiler. Bu sayede sanatçı tarifi uygunluğuna sahip olurken buna çok sayıda dünyaca ünlü isimleri örnek vermekte mümkündür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir