Halihazırda çok kullandığımız deyimlerden olan foyası meydan çıkmak nereden geliyor? Deyimler Sözlüğü özelinde popülerler arasında yer alırken günlük konuşma dilinde de vardır. Bununla birlikte sözlük anlamına baktığımızda kişinin gerçek yüzünün ve düşüncelerinin ortaya çıkmasını belirtir. Bir durum ya da kişi hakkında neler düşündüğümüzü çoğu zaman saklarız. Ancak bu durum elbette ki devamlı olmaz. Sonrasında gerçek düşüncelerin ve duyguların ortaya çıkmasıyla foyası meydana çıkmak deyimi kullanılagelir. Bununla birlikte çok daha farklı kullanımları da bulunur. Ancak şimdiye kadar nasıl bir hikayeden ya da anlamdan dolayı kullanılageldiğini bilenlerin sayısı oldukça azdır. Peki, sizce foyası meydan çıkmanın hikayesi nedir?
Foyası Meydan Çıkmanın Hikayesi
Yalan ve kötülüklerin ortaya çıkması şeklinde de kullanımı olsa da bu popüler deyimin bir meslek erbabıyla ilgili olduğunu görmekteyiz. Osmanlı zamanında kuyumculuk oldukça gelişme kaydetmişti. Başta Kapalıçarşı esnafı olmak üzere hemen her yerde önemli isimler bulunurdu. Birçok ziynet eşyasının daha parlak görünmesi ise satılabilir olması bakımından önem taşırdı. Bundan dolayı da foya isminde olan bir madde kullanımı yaygındı. Bu maddeyi yüzük, küpe, kolye ve benzeri eşyaların üzerine sürerek çok daha parlak olmasını sağlardı kuyumcular. Bunun kullanımı çokça yaygın olmasına karşın anlamak ise o kadar da kolay değildi.
Hemen her kuyumcunun foya maddesiyle satmaya çalıştığı ziynet eşyalarını parlatması gayet normaldi. Ancak eşyaları ayna gibi parlak haline getiren bu foyanın kötü bir durumu vardı. Zamanla bu foyanın dökülmesi olacağı için eşyalarda parlaklığını kaybederdi. Böylelikle foyası meydana çıkmak nereden geliyor sorusu yanıt bulurken ziynet eşyaları eski görünüme gelirdi.
Foyası Meydana Çıkmak Deyimi
Ziynet eşyalarının satılması için kullanılan bir madde olan foya, dökülerek anlamsız olurdu. İşte, foyası meydana çıkmak deyiminde de kişilerin gerçek yüzünü kapayan durumlar ortadan kalkar. Ardından gerçek yüzleriyle ve duygularıyla karşı karşıya kalınmasını ifade eder. Özellikle kendisini ya da durumları çok farklı anlatan kişiler için uygundur bu deyim. Yalanların bir gün ortaya çıkması nasıl mümkün oluyorsa foyanın dökülmesiyle de aslında gerçek eserler görmek söz konusuydu. Kuyumcuların kullandığı foya maddesinden gelen bu deyim şimdilerde dilimizin ucunda gezinmeye devam ediyor.