Hata yapan kişiyi cezalandırma anlamı taşıyan eşek sudan gelinceye kadar dövmek deyimi nereden geliyor? Çokça kullandığımız ve hatta sempatik bile gelen bu deyimin hikayesini öğrenince çok şaşıracaksınız. Genelde çocuklar için kullanılmakla beraber şiddeti gösteren bu deyimin hikayesi oldukça garip. Hazırsanız eşek sudan gelinceye kadar dövmenin nasıl ortaya çıktığına göz atalım.
Eşek Sudan Gelinceye Kadar Dövmenin Hikayesi
Osmanlı’nın zorlu dönemlerinden olan Balkan Savaşları zamanı birçok açıdan sıkıntılıydı. Ekonomik durumların zorluğu bir yana insanların yaşadığı sorunlarda fazlaydı. Bununla birlikte savaşların çok uzun süre sürmesi de dertleri daha fazla hale getiriyordu. Balkan Savaşı sıralarında cephanede yaşanan bir olay ise eşek sudan gelinceye kadar dövmek deyimi nereden geliyor sorusuna cevaptır.
Cephedeki askeri birlikler çok sayıda düşman ülkesiyle mücadele ederdi. Bununa birlikte su ihtiyaçları da saka neferleri olarak gruplanan birliklerce sağlanırdı. Bu insanların temel görevi merkep yani eşeklerle nakliye ettikleri suları askerlere dağıtmaktı. Halihazırda her bölük için merkep tahsisi olduğu için son derece önemliydi. Çünkü yeterli sayıda eşek olmaması demek askerlerin susuz kalması anlamına gelirdi. Eşeklerin üzerindeki fıçılarla konulan sular sayesinde orduya destek sürerdi.
Hatalı Saka Neferi Cezayı Çeker
Bir gün hem saf hem de biraz tembel bir saka yani su taşıyan kişinin uykusu gelir. Bölüklerden birisine su temini yapması gerekirken yarım saat uzaklıktaki ırmak kenarında uyuyakalır. Sonrasında uyandığında ise yanında olması gereken eşeği göremez. Çimenlerde otlanan eşeğin uzaklara gitmesiyle birlikte korkuya kapılır saka. Ardından hemen aramaya başlar ama nafile. Ayrıca kimseye durumu anlatamaması da ne kadar korktuğunu gösterir. Bölük görevlisine gelip durumu anlatınca hemen komutanın huzuruna çıkması söylenir. Sert ve bir o kadar da stresli olan komutanın huzuruna sorgu başlar. Eşeğin ne kadar önemli olduğunu, askerlerin su ihtiyacını karşıladığını anlatan komutan, hiddetlenir. Atlı askerlerin eşeği araması için talimat verirken çadır direklerine saka neferini bağlar komutan. Eline geçirdiği kayışla başlar dayağa. Bunun üzerine artık çok acı çeken saka neferi ise, bir daha asla uyumayacağını, dile getirir. Bunun üzerine komutan: acele etme, eşek sudan gelinceye kadar dövmek gerekir seni, der.
Eşek Sudan Gelinceye Kadar Dövmek Deyimi Öğütleri
Vazife başında uyuması ve sonrasında en mühim emaneti eşeği kaybetmesiyle bu dayağı bir güzel yer saka neferi. Son derece dramatik bir olayın sonucunda ortaya çıkan bir deyimdir şüphesiz. Çok sayıda edebiyat ve sanat eserlerinde geçen eşek sudan gelinceye kadar dövmek deyimi aslında hınç göstergesi olmaz. Ancak yine de kişinin hak ettiği cezayı alması ve bir daha hiçbir şekilde aynı hatayı yapmamasını öğütler.