Erken Yaşta Demans Önleyici Adımlar

demans önleyici sanabanabilgi

Daha ziyade yaşlılık döneminde ortaya çıkan demans önleyici adımları sizler için bir araya getirdik. Unutkanlığın ön planda olduğu bu şok edici rahatsızlık aslında belli bir sürecin sonucudur. Bundan dolayı 30 yaşından sonra her insanın belli başlı adımlarla bundan kurtulması söz konusudur. Buradaki özel husus ise beyin sağlığının korunmasıdır. Halk ağzında bunama olarak da kabul gören demans, bazı hareketlerin azalması ve vücudun belli bir ritme alışmasıyla ortaya çıkar.

Demans Nedir?

Tek bir hastalık olmamakla birlikte birden fazla oluşumu etkiler. Sosyal becerileri ve başta beyin içi etkisiyle düşünmeyi yok eder. Demans hastalığıyla dil fonksiyonları kaybetme ihtimali yüksektir. Konuşma, anlam ve anlamlandırma süreçleri son bulur.

Söz konusu araştırmalar ise demans semptomlarını ortaya koymuş. Bozulma süreçlerine dair geciktirici durumlara ilişkin yol haritası çıkarılmasını sağlamıştır. İlerleyen yaşlarda demans ya da alzheimer riski olmaması adına sağlıklı yaşam şarttır.

Sağlıklı Yaşam Beşlisi

  • Düzenli egzersiz çalışmaları,
  • Sağlıklı diyet programları,
  • Vücut ağırlığını koruma,
  • Alkol miktarına sınırlama
  • Sigara kullanımını bırakma

Fiziksel Uygunluk Demans Önleyici Durum

Bilişsel gerileme olmaması adına ilk şart kişinin fiziksel hareketidir. Mutlak ölçüde bunama riskini azalttığı bir gerçektir. Bununla birlikte yakalanma riskini %50 oranında azalttığı da araştırmalarda kabul görüyor. Mutlaka kişinin rutin haline getireceği yürüyüşler yeterlidir. Ayrıca hafif spor aletleriyle çalışmak da son derece önem taşır. Bununla birlikte kişinin spor salonuna kaydolması ya da haftanın beş günü koşması gerekmiyor. Kendini zorlamadan yapacağı merdiven çıkma bile demans önleyici bir husustur. Beyin gelişimi sağlayan farklı oyunlarla da kişinin ilerleme kaydetmesi söz konusudur. Bu yönde de fiziksel ve zihinsel çalışmaları bir arada yapabilir, etkilerini görebilirsiniz.

Beslenme Alışkanlıkları

Söz konusu demans önleyici durumlardan birisi de beslenmedir. Orta yaşın üstündeki kişilerin taze meyve ve sebze tüketimine ağırlık vermesi gerekir. Ayrıca yağsız protein kullanımı da önem taşır. Somon, alabalık ya da ton balığı mutlaka haftada iki sofrada olmalıdır. Fındık, kepekli tahıllar ve yeşillikler ise sofranın olmazsa olmazıdır.

Zararlı Alışkanlıkları Bırakma

Orta yaş için alkol riski her açıdan kendisini gösterir. Bununla birlikte demans özelinde baktığımızda kişinin hareket kaybı ve beyin içi uyuşma durumları baş gösterir. Sigara içmek ise beyne ulaşan damar sistemini olumsuz etkiler. Eğer spor yaparak verim almak istiyorsanız hayatınızdan sigarayı çıkarmalısınız. Aksi durumda çabalarınızın getireceği olumlu adımlar yetersiz kalabilir. İlerleyen yaşlarda çok daha zor olabilecek bu durumları, şimdiden yolunuza koymanız da avantajlar getirir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir