Eli Kulağında Nereden Geliyor? Çok Şaşıracaksınız!

Çok sık kullanımı söz konusu olan eli kulağında nereden geliyor acaba? Deyimler sözlüğü içerisinde kendisine yer bulmuş bu tabir, hiçbir şüphe durumu olmadan gerçekleşecek şeyler için kullanılır. Var olan durumla ilgili netlik vardır. Olmama ihtimali olmadığı gibi yakın bir zamanda gerçekleşeceğini de haber verir. Herkes tarafından aşikar olarak görülen durumun yakın bir zaman diliminde olacağını ifade etmek için kullanılır. Peki, eli kulağında deyim nereden geliyor?

Eli Kulağında Nereden Geliyor Hikayesi

Söz konusu deyimle ilgili yaşanan olay İslam Devri zamanına aittir. Hz. Muhammed’in peygamberliğini ilan etmesi sonrasında müşrikler, çeşitli zorluklar çıkardı. Alaycı ifadeler sıklıkla kullanılırken Müslüman olduğunu açıklayan kişilere de kadın-çocuk demeden zulümler yaptı. Bundan nasibini alanlar arasında Bilal Habeşi de vardı. Habeşli bir köle olan Bilal, özgürlüğüne İslam ile kavuştu. Sonrasında sesi güzel olduğu için ezanları okumayı başladı. Hz. Muhammed’in teklifiyle ezanları okuyan Bilal Habeşi, çeşitli tepkilere aldırış etmedi. Mekkeli müşriklerin bağırmalarını duymamak adına ellerini kulaklarını götürerek ezanı okumaya başladı. Bu sayede tüm küfür ve hakaret sözleri geride kalmış oldu.

Müslümanlar arasında ise bu durum ilerleyen dönemlerde çokça yaygınlaştı. Herhangi birisi, ezan okundu mu acaba? diye sorduğunda birazdan okur manasında eli kulağında lafı ortaya çıktı. Yani, Bilal Habeşi elini kulağına götürüp okur, manasını ifade etti. Buradan hareketle olması yakın işler için bu tabir kullanıma girdi. Hz. Muhammed’in de hoşuna giden bu hareket kısa zamanda benimsendi. Günümüzde de birçok müezzin, ezan ve gamet sırasında elini kulağına götürür. Yalnızca ezan için değil, birçok işin yakın zamanda gerçekleşeceğini belirtme adına da denmeye başladı.

Eli Kulağında Deyimi Nedir?

Halihazırda eli kulağında nereden geliyor sorusu yanıt bulurken binlerce yıldır hem sözlü hem de yazılı edebiyatta etkisini gösterir. Bazı eserlerde namaz ve ezan için atıf olarak da kullanımı açıktır. Bununla birlikte bir zaman kavramı olarak da geçer. Ayrıca eli kulağı ifadesiyle beklenen durumun kesin olacağı anlamı da ortaya çıkar. Herhangi bir şüphe ya da endişe durumlarının giderilmesi adına da kullanımı tercih edilir. Böylelikle karşı tarafın telaşlanmasını önlerken çoğu zaman olumlu ifadelerde eli kulağında tabirini görürüz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir