Çok daha zahmetsizce kilo vermek adına diyet dostu besinler hangileri? Sindirim sisteminin doğru ve düzenli çalışmasına yardımcı bu besinler sayesinde hemen kilo verilir mi? İnternette çokça merak edilen bu soruların yanıtlarını sizler için hazırladık. Karşınızda bağırsakları çalıştıran doğal besinler ve faydaları var.
Neden Diyet Yapmak Zorlaşır?
Sağlıklı bir diyetin oluşabilmesi adına belli faktörler vardır. Bunların olmasıyla çok daha kolay kilo kaybı söz konusudur. Ancak çoğu zaman eksikliklerin yaşanmasıyla işler istendiği gibi gitmez. Sindirim problemlerinin giderilmesi adına en önemli etken ise lif eksikliğinin giderilmesidir. Ayrıca probiyotik desteği sunan besinlerle de yine bağırsaklar düzenli çalışır. Bu iki unsura sahip olan bireylerin verdikleri kilolar daha fazla olur. Peki bu nasıl sağlanır?
Diyet Dostu Besinler Listesi
İlk sırada pancar gelirken bağırsakların çalışması adına haftalık olarak tüketmek gerekir. Kolayca haşlama yaparak üzerine yoğurt dökülmesi de en bilinen salata çeşididir. Ayrıca pancar suyu içmek de lif kazanımı açısından önem taşır. Lif kaynağı çerçevesinde chia tohumu da tüketilebilecekler listesindedir. Lif açısından zengin bir başka besin maddesi bezelye olurken farklı kullanımları vardır. Salata içine bezelye ekleyerek haşlanmış özelliğinden yarar sağlayabilirsiniz. Ayrıca çorbalara da bezelye ilavesi yapmak iyi bir seçimdir.
Yoğurt
Pancar ile aynı değerde olan yoğurt tüketimi de diyetlerde olmazsa olmazdır. Mutlaka kadın ve erkek fark etmeden doğru beslenme için lazımdır. Bununla beraber probiyotik kazancıyla da sindirimi kolaylaştırır. Gün aşırı tüketimi önerilmekle beraber az yağlı yoğurtlar çok daha sağlıklıdır. Bundan dolayı tam yağlı yoğurttan en azından bir süre uzak durmak gerekir.
Elma
Temel amaç bağırsakların doğru ve düzenli çalışması olduğu için elma tüketimi de son derece değerlidir. Sahip olduğu vitaminlerin yanında enfeksiyon giderici özelliği bulunur. Kabızlık ya da ishal durumlarının yaşanmaması adına da en iyi çözüm yoludur. Kolon bölgesi hastalıklarının önlenmesinde de etkisi büyüktür.
Rezene Çayı
Yeşil çay tüketimi her şekilde vücut açısından sindirimi kolaylaştırıcı etkendir. Buna ek olarak en iyi seçimin rezene olacağı unutulmamalıdır. Düz kas gevşetici olanağı sayesinde gaz ve krampları engeller. Şişkinlik durumlarının olmaması adına da rezene içilir.
Yoğurt gibi probiyotik etkiye sahip kefir, rezene çayının sağladığı imkanları da taşır. Bu sayede birden fazla amaç için kullanımı vardır. Şişkinlik ve gaz oluşmaması için kefir de iyi bir besindir. Şişkinlik önleyici nane ile mide rahatsızlıkları da artık geride kalır.
Diyet Dostu Zeytinyağı Nasıl Kullanılır?
Lif ya da probiyotik bağlamında çok fazla besin ürünü kullanımı vardır. Bağırsak bakterileri ya da tüm mikroplar için ise zeytinyağı vazgeçilmezdir. Hem salata hem de pişmiş sebzelerde olmazsa olmazdır. Hazımsızlık için birebir olan zeytinyağı, salata sosları içinde kendisini gösterir. Hazır olan salataya yemekten hemen önce ilave edilir. Pişmiş sebzelerin ise üzerinde gezdirilmesi çok daha iyi olur. Zeytinyağı ilave ettikten sonra ürünler asla pişmemelidir. Bundan dolayı sonrasında sofrada eklenmesi çok daha iyi olur. Sindirim enzimlerinin üretilmesinde de rol oynarken pankreas dostu özelliği vardır.
Ekşi Maya Kullanımı
Halihazırda çok moda olmasına karşın yine de kafa karışıklığına neden olan ekşi maya da diyet dostu besinler kategorisindedir. Bunun en önemli nedeni ise kolay sindirilebilme özelliğidir. Ayrıca enerjisi daha yavaş kaybedildiği için vücutta çok büyük değişimlere neden olmaz. Bunların haricinde mineral bakımından zengin muz tüketimi de diyetlerde yüksek direnç sağlar. Fransız peyniri olarak bilinen rokfor ile de yine bağırsak bakterilerini hızlandırmak söz konusudur.