Disleksi Nedir, Nedenleri Nelerdir? Disleksi Süreçleri

Genellikle ilkokul çağında anlaşılan bir tür okuma bozukluğu kaynaklı olan disleksi nedenleri sayısı oldukça fazladır. Toplumda çok sık görülebilir olmakla beraber öğrenme güçlüğü olarak tanımlanır. Özel eğitim alınarak giderilebileceği gibi çeşitli yöntemlerle kişinin bu rahatsızlıktan büyük oranda kurtulması da söz konusudur. Halihazırda kelimeleri heceleme, okuduğunu anlayamama, okuma sırasında dikkat dağınıklığına bağlı tüm hususlarda disleksi habercisidir. Peki, disleksi nedenleri ve tedavisine dair hususlar nelerdir?

Her Şeyiyle Disleksi Nedir, Ne Değildir?

Öncelikli olarak tedavisi bulunmayan ya da geçmek bilmeyen bir hastalık değildir disleksi. Ayrıca okul öncesi yaşlarda çocukta belirtileri çıkarken zeka geriliğiyle doğrudan ilişkili değildir. Bununla birlikte disleksi tanısı konulan bir çocuğun geri zekalı olduğunu söylemek yanlış olacaktır. Sadece okuma, yazma ve dil becerileri eksenli bir zorluk yaşanması hadisesidir. Sonuç olarak bunun belli bir süre sonucunda düzelmesi söz konusudur. Ayrıca bu durum özel öğrenme bozukluğu şeklinde sınıflandırmaya sahiptir. Bu çocukların büyük kısmında ileri zeka var olurken zekanın çalışma şeklinden dolayı böyle bir problem yaşanır.

Disleksi Neden Olur?

Beyin içindeki bilgi işleme merkezinin bir hasar alması, hasar bulunması durumunda disleksi nedenleri ortaya çıkar. Bununla birlikte toplumda birçok kişi disleksi hastası olmasına karşın bu duruma dair tanı mevcut değildir. Herhangi bir doktor kontrolünden geçirilmeyen çocukların bu rahatsızlığına sahip olduğunu söylemek de güçtür. Bundan dolayı veriler disleksi hastalarının sayısının olduğundan çok daha az olarak gösterir.

Dahilerin Hastalığı olarak ifade edilmesinin en önemli nedeni ise Albert Einstein, Walt Disnet ve Leonardo Da Vinci gibi isimlerinde bu rahatsızlığa sahip olmasıydı. Bununla birlikte temelde bir sağlık sorunu değildir. Kadın ya da erkeklere göre bir ayrım yapmak da güçtür. Peki, çocuk yaşlarda hangi belirtileri olabilir?

Disleksi Belirtileri Nelerdir?

  • Odaklanma sorunu yaşamaları,
  • Yaşıtlarına kıyasla çok daha genç konuşmaya başlamak,
  • Kelime bilgilerinin ortalama altında bulunması,
  • Harflerin ters algılanması, d harfi genellikle b, p harfi ise g harfiyle karıştırılır.

Disleksi Nasıl Düzeltilir?

Harflerin karıştırılması, alfabenin geç öğrenilmesi, kelimelerin okunmasında zorluk, heceleyerek okuma, konuşmanın çok geç başlaması gibi durumlar disleksi hastalarında vardır. Var olan disleksi nedenleri ile ortaya çıkarken sabırlı bir şekilde özel eğitim sunularak bu kişilerin daha iyi noktalara gelmesi mümkündür. Ancak bunu yaparken hiçbir şekilde kişinin üzerinde baskı kurmamak gerekir. Tam anlamıyla destek vermek ve bu süreci sabırla geçmek şarttır.. İlgi alaka gösterilmesi halinde disleksi hastalarının iyileşme süresi çok daha kısa olur. Bu kapsamda eğlenceli bir şekilde okuma çalışmaları yapabilirsiniz. Bununla birlikte daha keyifli kelime oyunları oynayarak da süreci aşabilirsiniz. Kelime çalışmaları sırasında hatalı durumlarda hemen tekrar etme yoluna gitmelisiniz. Bu sayede düzgün telaffuz ortaya çıkarken okuma dersleri ise maksimum 25 dakika olmalıdır. Çünkü daha uzun bir süreçte öğrenme zorluğu ortaya çıkar. Ayrıca çocuğun sıkılması ve yıpranması da söz konusu olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir