Dingo’nun Ahırı Nereden Geliyor?

Çok sık kullandığımız ve duyduğumuz deyimlerden olan Dingo’nun ahırı nereden geliyor acaba? Belki de en çok kullanılan deyimlerden bir tanesi olan Dingo’nun Ahırı, Osmanlı zamanında kalma bir söz. Girenin çıkanın belli olmadığı anlamına gelir. Karmakarışık bir durumdan ötürü de kullanımı söz konusudur. Ayrıca mekanlar için kullanıldığı gibi daha geniş anlamları da vardır. Bundan ötürü kullanımı yaygın olmakla beraber gerçek hikayesi çok fazla bilinmez. Peki, bu deyimin hikayesi nedir?

Ermeni Dingo Kimdir?

Osmanlı zamanında İstanbul’da ulaşım için atlı tramvay olarak tabir edilen araçlar vardı. İnsanların gidecekleri yerlerle ilgili güzergahlar belirlenir ve bu atlı araçlar taşımacılık yapardı. Birçok bölge için geçerli olmakla beraber deniz yoluna kadar atların kullanımı söz konusuydu. Şişhane gibi bazı dik yokuşlarda ise atlar yeterli gelmediği zaman destek atların kullanımı olurdu. Ek atların kullanılmasıyla araçlar sorunsuz bir şekilde ulaşımı sağlamaya devam ederdi. Devamlı olarak o bölgedeki yokuşlu alanlarda at takviyeleri olurdu. Kişilerin atları da burada kullanıldığı gibi Taksim’deki Dİngo’nun ahırı çok önemli bir göreve sahipti. Çünkü atların bakımları, dinlendirilmesi burada olurdu. Bir süre burada dinlenen atlar sonrasında Azapkapı’ya yani asıl yerlerine giderdi.

Halihazırda kullanılan bu deyimin kalıntısı yalnızca bu hikaye değil. Ayrıca Dingo’nun ahırı olarak kullanılan mekân, uzun yıllar bir dekor olarak da Türk sinemasına çalıştı. Yeşilçam için “Dingo’nun Ahırı” olarak tanımlanan mekan oldu. Ermeni Katolik Kilisesi olan yapı, sonrasında çeşitli kiralamalara sahne oldu. Ayakkabı fabrikası ve matbaa olarak da kullanıldıktan sonra tekrardan gösteri merkezi olarak hizmete girdi.

Dingo’nun Ahırı Deyimi

Hemen her gün sıklıkla atların girip çıkmadığı Dingo’nun ahırı, yoğunluktan taşardı. Buradan hareketle Dingo’nun ahırı ifadesi kullanılmaya devam etti. Gerçek manada olan bu ifade aslında bir benzetme görevinde değildi. Sonrasında ise bu mekânın kapanması, yılların geçmesine karşın yine de popülerliğinden bir şey kaybetmedi. Aksine çok daha yaygın bir kullanıma sahip olmayı başardı. Günümüzde de ipini koparanın geldiği mekanlar için Dingo’nun ahırı gibi ifadesini kullanmak çok şaşırtıcı olmuyor. Bir nevi sanat yapma özelinde de kullanımı söz konusu olmaya devam ediyor.

One Reply to “Dingo’nun Ahırı Nereden Geliyor?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir