Beyaz Gelinlik Geleneği Nereden Geliyor?

beyaz gelinlik geleneği

Çoğu zaman beyaz gelinlik geleneği üzerine hemen herkes sorular sormuş ve araştırmalar yapmıştır. Gelinliğin neden beyaz renk olduğu ve ne anlamlara geldiğini merak ediyorsanız okumaya devam edin. Son derece önemli olan gelinlik aynı zamanda bir mesaj niteliği taşır. Bu yüzden renginden tutun tüm model ve kumaş türüne göre derin anlamlar içerir.

Gelinlikler Neden Beyaz?

Halihazırda geçmişe baktığımızda Eski Roma zamanında gelinlik rengi sarıydı. Bekar kızların sarı renkli elbiselerle dolaşması söz konusuydu. Bu sayede kişinin bekar ve evlenmeye hazır olduğu anlaşılırdı. Sonrasında talip olma durumları ve evlilikler gerçekleşirdi. Ayrıca yine taktıkları peçe de sarı renkte olup buna göre de bir ayrım olurdu. Ardından ise Orta Çağ Avrupa’sı için evlilik renginde farklı değişimler olmuştur. Burada daha önemli durum ise kaliteli kumaş seçimiydi. Her zaman için Lord ya da üst sınıf ailelerin çocukları en iyi kumaşlara sahipti. Gösteriş üzerine süregelen düğünlerde daha dikkat çekici gelinlikler bu şekilde ortaya çıktı. Bununla birlikte en iyi elbiseleri giyme geleneği de ortaya çıktı. Ancak renk durumu da farklılık gösterdi. Kimisi için pembe kimisi için yeşil renkli elbiseler öne çıktı.

Beyaz Gelinlik Geleneği Anlamları

16.yüzyıl ise beyaz gelinlik geleneği için adeta bir milat oldu. Özellikle Kraliyet ailesi kızları için gümüş rengi gelinlik geleneği söz konusuydu. Ancak Kraliçe Victoria bunu reddetti. Çünkü masumiyet sembolü olan beyazın daha şık olacağını düşündü. Ayrıca istediğinde ısrarlı olunca beyaz gelinlik geleneği de kendisini gösterdi. Hem İngiliz hem de Fransız yazarlarının eserlerinde beyaz renk öne çıktı. Masumiyet ve mutluluk kavramlarıyla beyazın buluşmasını işleyen çok sayıda yazı ortaya kondu. Sonrasında ise beyaz gelinlik yaygın hale geldi. Bununla birlikte bekaret çok önemli bir konuydu toplumlarda. Masum bir genç kız için namus kavramı hafife alınamazdı. Evlilik yapmak isteyen bir kızın mutlaka bekaret sahibi olması beklenirdi. Bu ise beraberinde masumiyet kavramını daha da önemli yaparken beyaz gelinlik geleneği tuttu. Çünkü beyaz gelinlik giymek aynı zamanda genç kızın bekar olduğunu da gösterdi. Böylelikle bir ilan ya da mesaj niteliğini taşıması adına değeri arttı.

Beyaz Gelinlik Batıl İnançları

Söz konusu inanış günümüzde kadar gelirken hemen her toplum için beyaz gelinlik geleneği vazgeçilmezdir. Buna karşın yine de farklı gelinlik denemeleri söz konusu olabilmektedir. Ancak genel kanı hiçbir şekilde 500 yıldır değişmeden devam etmeyi başarmıştır. Buna dair en keskin batıl inançlardan bir tanesi ise gelinliği gelin olacak kızın dikmesidir. Ayrıca damadın düğünden önce gelinliği görmesi de büyük bir uğursuzluk olarak kabul gördü. Buna ek olarak gelinliği düğün gününden önce giymek de uğursuzluk olur.

One Reply to “Beyaz Gelinlik Geleneği Nereden Geliyor?”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir