Gözünü açar açmaz bebek refleksleri ile artık öğrenme süreci başlar. Dünya ve içerisindeki tüm unsurları tanımaya çalışan bebekler çeşitli refleksler geliştirir. Her dönemde yeni gelişimlerle beraber insanları da şekillendirir. Son derece önemli olan bu refleksler aynı zamanda bebeklerin sağlıklı olduklarını da gösterir. Ayrıca yaşam bilgisi açısından kaynak niteliğindedir hepsi. Dış dünyaya hazır olması adına tüm uyarıcılara verdiği tepkiler önem taşır. Beyin ve sinir bölgelerinde problem olup olmadığı da bu reflekslerle ortaya çıkar. Peki, bebeklerin bu refleksleri ne anlama gelir?
Parmak Emme Refleksi
Belki de en fazla görülme sıklığına sahip bu refleks başlı başına bir arama kaynağıdır. Genellikle anne memesini arama adına parmak emmeler olur. Bebeğin uyanık olması halinde ilk dört ay çok sık bir şekilde parmak emme hadisesi yaşanır. Ayrıca uyku sırasında da yine yedinci aya kadar parmak emme refleksi gösteren bebekler vardır. Eğer bu zaman dilimlerinde bebekte böyle bir refleks yoksa bir doğumsal bozukluk akla gelir. Oksijensiz kalma ya da sinir sistemi enfeksiyonları nedenlerinden kaynaklı problem olabilmektedir.
İrkilme Moro Refleks Hadisesi
Bebeklerde sıçrama olarak da tanımlanan bu refleks, ani durumlara karşı öğretidir. Bir ses ya da harekete karşı olabileceği gibi ışıklara da tepki verir. İlk 6 aylık zaman diliminde bebek refleksleri arasında en dikkat çekenidir. Hamilelik sürecinin 28 ile 32 haftaları arasında bebekte gelişim gösterir. Bu sayede olaylara karşı ani tepki vermesi söz konusu olur. Ancak burada önemli olan bir uyarıcının olmasıdır. Aksi durumda ise devamlı verilen ani tepkiler yani moro refleksleri beyin problemini işaret eder.
Bebeklerde Yakalama Refleksi
Halihazırda tutabildiği her şeyi yakalama ihtiyacı bebeklerde ilk aylarda ortaya çıkar. Parmağınızı bebeğin avucunu sıkıştırıp bekleyin. Sonrasında hemen bir yakalama ve tutma hamlesi yapacağını göreceksiniz. Ayrıca farklı nesneleri de yakalama durumu söz konusudur. Bilinçli yapılan bu eylemde en sık bilinen reflekslerdendir.
Adımlama Refleksi Anlamı
Birkaç ay boyunca devam eden bu adımlama refleksi, bebeğin ayakta ellerinden tutma sırasında ortaya çıkar. Adım atıyor hissi oluşturan bir pozisyona geçerek bekler bebek. Koltuk altından tutarak da yine aynısını görmeniz mümkün. 4.aydan itibaren yavaşça kaybolmaya başlayan bir refleks biçimidir.
Kalıcı Refleksler
Bebeklerde var olan kalıcı refleksler bir temizleyici görevdedir. Yenidoğan bebekler için aksırma sayesinde üst solunum yolu temizliği gerçekleşir. Sıklıkla görülen öksürmeler ise alt solunum temizliğinin olması amacıyladır.
Yüzme Refleks Bilinci
Anne karnında suda yaşama bilincinden ötürü yüzme refleksi en dikkat çekicidir. Bebeğin suya sokulmasıyla birlikte bir anda nefesini tutmaya başlar. Burada istemsizce gelişen bu hadise bebek refleksleri arasında bir hayli farklıdır. Her ne kadar hatırlanmayan bir evre olsa da vücut alışkanlıkları noktasında anne karnı dönem önem taşır. Kol ve bacaklarıyla da yüzme hareketlerine başlar. Bu reflekslerin kaybolması ise altıncı aydan sonra olur.
Ayak Taban Refleksleri
En uzun süreli bebek refleksleri arasında olduğu söylemek yanlış olmayacaktır. Bebeğin ayak tabanına uygulanacak bir dokunma sonrasında hemen gerilme ortaya çıkar. Parmaklarını aşağı-yukarı doğru hareket ettirmeye çalışır. 2 yaşına kadar bu ayak taban refleksi ya da diğer adıyla babınski görülmesi muhtemeldir. Kadın mucizesi sonucu ortaya çıkan bebeklerin yaptıkları bu tepkiler bir öğrenme olayıdır. Anlama çabası olarak değerlendirilen bu uyarıcı tepkileri birçok yönden bilime ışık tutar.