Atatürk’ün Milli İçeceği: Hardaliye

Bir gezi sırasında ilk kez içmesiyle hayran kalan Atatürk’ün milli içeceği Hardaliye nedir? Her ne kadar günümüzde popüler olmasa da Atatürk’ün ‘Milli İçecek’ olarak tanımladığı Hardaliye, şifa sunmaya devam ediyor. Hem lezzetli hem de sağlıklı olan bu içeceğin faydalarına çok şaşıracaksınız. Osmanlı Dönemi ürünü olmakla birlikte Atatürk’ün çokça tercih ettiği bir içecek. Peki, Hardaliye nedir ve nasıl yapılır?

Hardaliye Nedir?

Trakya’nın hemen her şehrinde bilinmekle birlikte olgun üzüm şurubudur. Yaş Üzümden yapılırken alkolsüz olarak tüketimi söz konusudur. Kırklareli içeceği olarak çokça tüketimi olduğu Cumhuriyet’in ilk yıllarında Köşk için özel üretilirdi.

Atatürk’ün Milli İçeceği olacak olan Hardaliye ile tanışma ise 1930 yılında olur. 20 Aralık gününde Kırklareli ziyareti gerçekleştiren Atatürk’ün sofrasına gelir. Emin Efendi’nin özel olarak sunduğu bu içecek sayesinde Atatürk’ün iştahı yerine gelir. Normalde akşam yemeklerinde çok az yiyen Mustafa Kemal’in 8 köfteyi birden yemesi şaşkınlık yaratır. İçeceği göstererek enfes bir tadı olduğunu belirtir. Hoş bir koku ve şifa kaynağı olması da beğenisini katlar. Ardından içecek hakkında bilgiler alır. Sonrasında ise tescilli bir içecek olarak üretilip dağıtılmasını ve yaygınlaştırılmasını sağlar. Atatürk’ün bu çabalarıyla Hardaliye çok daha fazla tanınır hale gelir.

Milli İçeceği Hardaliye Yapımı

Ekim ve Kasım aylarında olgun hale gelmiş üzümlerle yapılan bir şuruptur. En çok Pamit, Papazkarası, Şiraz, Cabarnet cinsinden üzümlerin kullanımı yaygındır. Bununla birlikte üzümlerin toplanması ve yıkanmasıyla işlemler başlar. Ardından salkımlarından ayrılma işlemi gerçekleşir. Sonrasında ise üzümlerin ezilme işlemi söz konusudur. 10 cm yükseklikte özel musluğu bulunan fıçılara konur. Yerleştirme işleminde ise bir kat üzüm, bir kat siyah hardal tohumu ve benzoit asidi şeklinde olur. Fıçının içerisinde kaldığı müddet boyunca bozulmaması sağlanır. Hardal tohumu özellikle aroma vermesi açısından önem taşır. Üst kısmında ise hafif açıklık olurken her gün musluktan sıkılarak yenilenir. 3 yıl boyunca bu şekilde saklanması mümkün olan üzüm şurubu Hardaliye, en lezzetli içeceklerdendir. Atatürk’ün milli içeceği Hardaliye faydaları nelerdir?

Hardaliye Faydaları

Kansere karşı korunma sağladığı bilinen Hardaliye faydaları oldukça geniş bir alanda kendisini gösterir. Özellikle mineral bakımından vücudun eksiklikleri kapatır ve mikropları öldürür. Yaşlanmaya karşı da koruma sağlarken kalp damar hastalarına tavsiyedir. Kolesterol ve tansiyon problemlerinin yaşanmaması adına da yine tüketimi vardır.

Ne Kadar İçilir?

Alkolsüz bir içecek olan Hardaliye, enerji bakımından kişiye direnç katar. Bununla birlikte soğuk içilmesini önermekteyiz. Ayrıca soda veya su karışımı yaparsanız seyreltmiş bir şekilde de tüketebilirsiniz. Günlük bir bardak kadar hardaliye, vücudun alacağı mineraller bakımından yeterlidir. Atatürk’ün daha çok yaz aylarında tercih ettiğini de görmekteyiz. Çok sevdiği için milli içecek Hardaliye olmalı, sözünü kullanırdı. Ayrıca inanılmaz bir fayda oranına sahiptir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir