Araştırmalarla Aldatan Psikolojisi Üzerine

Bir ilişkinin çok daha ötesinde etkiye sahip olan aldatan psikolojisi üzerine birçok araştırma var. Özellikle insanların neden aldatma eğilimi gösterdikleri ve neler yaşadıklarını ortaya koyuyor bunlar. Bununla birlikte en büyük travmaların sebebi olan aldatma eyleminin ortaya çıkışıyla birlikte hisler söz konusudur.

Söz konusu Stress Health Journal araştırmalarına baktığımızda her 100 çiftten 42 tanesinde aldatma sonrasında travma ve stres bozukluğu ortaya çıkıyor. Bununla birlikte uzun süreli ruhsal problemlerde kişinin peşini bırakmıyor. Yaygın olan bu bencil zevk uğruna ilişkiler bitiyor. Peki, bir insanın aldatmaya karar vermesi nasıl oluyor? Neden aldatmaya başlar ve sonrasında neler hisseder? İşte, bu yönden incelemeye sahne olacak aldatan psikolojisi üzerine yazımızın detaylarına geçebiliriz.

Aldatan Psikolojisi Nedir?

Halihazırda erkeklerin aldatma konusunda çok daha eğilimli olduklarını söylemek yanlış olmayacaktır. Bununla birlikte erkeklerin %68’lik kısmı aldatma eylemi sonrasında pişman olduklarını dile getiriyor. Ayrıca ilişkiyi itiraf etme konusunda da sakıncalara sahip erkeklerin sayısı oldukça fazla. Aldatan koca pozisyonuna düşmek ise kaygı ve suçluluk duygularını getiriyor. En çok hissettikleri duygular arasında ise utanç, endişe, pişmanlık var. Ancak her ne kadar kafa karışıklığı yaşıyor olsa da durum bundan çok daha farklı olabiliyor. Peki buna dair hangi bilgiler var?

Yakalanmanın Verdiği Rahatlama

Kişilerin yasak ilişki yaşamaları söz konusu olabilirken bu durum birçok unsuru ortaya döküyor. Öncelikli olarak kişinin heyecan arayışları ya da özgürlük isteği burada tetikleyicidir. Bunun haricinde yine de farklı bir yol izlemenin verdiği kısa süreli hazda olabiliyor. Sonrasında ise endişe ve stresi getiren bir durumla karşı karşıya kalıyor. Ayrıca aldatan psikolojisi özelinde yakalanma anıdır oldukça ilginçtir. Çünkü kişinin ifşa olması ve ilişkisinin ortaya çıkmasıyla yakalanması beraberinde rahatlama duygusunu sağlıyor. Kişinin artık bunu saklayacak durumda olmamasıyla özgürlüğe adım attığını hissediyor. Burada ise kişinin önüne üç yol çıkıyor.

  • Eşten özür dileyip affetmesini bekle,
  • Yeni kişiyle ilişkiye başla,
  • İki kişiyi de terk ederek hayatını yeniden kur.

Her ne kadar aldatan psikolojisi için yakalanmak güzel gelse de sorunlar daha yeni başlıyor. Kişinin bu üç şıktan seçim yapması çok daha kolay değildir. Ayrıca belirleyici olan kişinin kendisi olmaması da hep güven eksikliği getiriyor. Bu çıkmaz durumdan ötürü kişinin suçunu kabullenmesi çoğu zaman mümkün olmuyor. Bundan dolayı daha hırçın hareketler sergileme söz konusudur. Kişinin agresif tavırlarla karşı tarafı suçlaması da yine araştırmalarla gördüğümüz durumlardandır. Ancak ilerleyen günlerde pişmanlıkla gelen suçlu olma psikolojisi, kişiyi rahat bırakmaz.

Aldatan Psikolojisi Duyguları

  • Yakalanmayla birlikte suçluluk duygusu başlar.
  • Hem ailesi hem de çevresine karşı büyük bir mahcubiyet duyarak yaşamına devam eder.
  • Utanç duymanın etkisiyle bu aldatma eylemi bir döngü haline gelebilir.
  • Her ne kadar bazı konularda düzelme olsa da kişi, kendisini asla affedilmiş hissetmez.

Aldatma Sonrasında Tepkiler

Halihazırda aldatma psikolojisi çok büyük yıkımlar getirirken araştırmalar birçok veriyi ortaya koyar. Her 100 çiftten 31’i aldatma durumu olsa da ilişkilerine devam etme kararı alıyor. Bununla birlikte çiftler arasında bağlar ise eskisine göre %50 daha zayıf oluyor. Ardından gelen kavgalar ve şüpheli durumlar ise ayrılıkları kaçınılmaz kılıyor. Bunun dışında özgüven kaybı yaşayan bir erkeğin aynı duyguları hissetmesi de pek mümkün olmuyor. Bundan ötürü söz konusu hatalı durumların ardından uzaklaşma en iyi seçenek olarak öne çıkıyor. Eğer kişi, ne olursa olsun bir kez aldatmış ise bir kez daha yapma ihtimali çok daha fazladır. Bunun bilincinde olarak hareket etmenin çok daha iyi olacağını söyleyen araştırmaların sayısı azımsanmayacak kadar çoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir