Daha ziyade Arap kültürüne sahip kentlerimizde yaygın olan Mırra faydaları yılda en az bir kez içmeyi gerektirir. Çünkü vücut sağlığını koruma adına önemli yararları vardır. Bununla birlikte acı olması ise içmeyi zor hale getirir. Ancak yine de koyu yapılı bir kahve çeşidi olan Mırra oldukça yaygındır. Başta Gaziantep olmak üzere Mardin ve Şanlıurfa kentlerimizde tüketimi daha fazladır. Adana ve Mersin’de de nüfus yoğunluğuna bağlı olarak bazı bölgelerinde bulunur. Özellikle kahvehane kültürü olan yerlerde var olurken İstanbul’da da Mırra mekanları vardır.
Mırra Kelimesinin Kökeni
Halihazırda bir kahve olmasının ötesinde Murdan kelimesinden türemiştir. Arapça acı anlamına gelen bu kelimenin değişimiyle oluşur. Yapımı sırasında kaynatma seviyesi daha farklıdır. Çok fazla kaynatıldığı için acı hale gelir. Sonrasında ise telve değişimiyle su eklenerek yine kaynama işlemine devam eder. Şekersiz bir şekilde tüketimi var olurken yerine alternatif olarak kakule ikramı bulunur. Bu sayede şekerli bir hale gelmesi sağlanırken içmesi de kolaylaşır. Halihazırda acı tadıyla Mırra faydaları nelerdir?
Mırra Faydaları Listesi
Acı ve sıcak tüketimi söz konusu olan Mırra faydaları için metabolizma hızlandırması ilk sıradadır. Bununla birlikte kan dolaşımı da elbette hızlı hale gelir. Bunların sonucunda daha dinç ve enerjik bir yapıya kavuşursunuz. Kişinin kendisini canlı hissetmesini sağlar. Bundan dolayı sabah saatlerinde içmek de adet haline gelmiştir.
Bulaşıcı hastalıklara karşı da etkisi var olan Mırra, doğal bir koruyucudur. Ayrıca baş ağrıları olması durumunda da iyi gelir. Kadınlara özel olarak selülitlerin geçmesi de düzenli tüketimiyle mümkün olur.
Mırra Adetleri Nelerdir?
Tam anlamıyla bir Arap geleneği etkisinde olan Mırra içmenin birçok kuralı vardır. Öncelikli olarak bir mekanda Mırra ikramı varsa hemen fincanı içerek ikram eden kişiye geri verilir. Fincan masaya ya da ortaya asla bırakılmadığı gibi bu durum saygısızlık olarak kabul görür. Eski Arap adetlerine baktığımızda ise ev ortamında ikramlarda genellikle Mırra tercih edilirmiş. Bununla birlikte davete icabet eden erkek, içtikten sonra fincanı masaya bırakırsa kahveyi yapan kişiyle evlenmek istediğini gösterirmiş. Böylelikle Mırrayı beğenmek de evlilik kararını doğrudan etkiler. Ardından kişiyle evlilik kararı alarak düğün hazırlıklarına başlanırmış. Bunun dışında fincanın altınla doldurulması da yine bir başka adet olarak karşımıza çıkar.