Her anne adayının heyecanla beklediği doğumdan sonrasını ifade eden lohusa dönemi rehberi neler içerir? Hem psikolojik hem de fiziksel birçok değişimin yaşandığı bu dönemi çok iyi geçirmek önemlidir. Çünkü aileye yeni katılan bebeğin algılanması bu dönemde gerçekleşir. Ayrıca kişinin kendisine dair duyguları oluşur ve hamilelik tesiriyle bir dışa vurum meydana gelir. Peki, bir annenin lohusa döneminde dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
Lohusa Dönemi Rehberi
Doğumdan sonraki dönemi tanımlayan lohusa dönemi başlı başına bir süreçtir. Ortalama kırk gün devam ederken çok daha uzun süreli etkileri vardır. Bununla birlikte kadın vücudunun gebelik öncesi döneme dönüşünü ifade eder. Şüphesiz ki en büyük mucizelerden olan doğum ile ilgili birçok farklı olay gelişir. Bunların yenilenmesi, dönüşmesi de vakit alır. Kadın rahminin iki hafta boyunca büyükçe durması normaldir. Zaman içerisinde rahim bölgesi eski haline döner. Ancak bundan da önemli olan bazı hususlar mevcuttur. Bilhassa duygusal çöküntü ve depresif tavırların görülme sıklığı daha yoğundur.
Annenin Duygusal Tepkileri
Halihazırda anne olduktan sonra kişinin duygusal ani iniş ve çıkışları son derece normaldir. Bununla birlikte anne olma ve çocuk sahibi olma duyguları daha baskındır. Erkeğe kıyasla daha derinden bir birikim söz konusudur. Bundan ötürü de adaptasyon zor olabilir. Bu süreç boyunca kişiye etrafındakilerin vereceği destek kritiktir. Birçok sorumluluğun birleşmesiyle uykusuz kalma, yorgun düşme durumları da yaşanır. Hormonal değişimlerin doğum sonrasında da hala devam ettiğini unutmamalısınız. Bu durumların tamamı için lohusa dönemi rehberi sizlere ilaç gibi gelecek.
Lohusa Dönemi Yapılacaklar
Her ne kadar Türk geleneklerinde çok önemli yer tutsa da lohusa döneminde eve misafir kabul etmemelisiniz. Son derece önemli olan bu durumun hem psikolojik hem de ekonomik artıları bulunur. Bebeği görme telaşına düşen insanların kalabalık oluşturmasıyla lohusa dönemindeki annenin rahatı kaybolur. İnsanlara hizmet etme telaşı ya da bebekle olan ilişkisine bakışlar rahatsız edicidir. Burada belirttiğimiz lohusa dönemi aslında bebek ile annenin tanışmasıdır. Bu bir ay boyunca aileye yeni gelen üyeyi tanıma ve hissetme önemlidir. Bundan ötürü akrabaların ya da misafirlerin kabul etmesi son derece yanlıştır. Aksi durumda annenin bebeğe karşı hissi tam gelişemeyebilir, yakınlığı duyamayabilir.
Lohusa Annesi Ziyareti
Yakın kişilerin gelmesi ve yardımcı olmaları söz konusudur. Böyle bir durumda arayarak kişilerin gitmesi daha doğru olur. Ayrıca ev işlerine mutlaka yardım etmeli ve temizliğe önem verilmelidir. Anneyi kızdıracak, üzecek yorumlar yapılması sakıncalıdır. Bununla birlikte tavsiyeler verme seviyesine de çıkmamak gerekir.
Lohusa Döneminde Dikkat!
Annenin son derece yıpranmış olan duygusal ihtiyaçlarını gidermek gerekmekle birlikte stresten uzak yaşam önemlidir. Baskı ya da hiçbir şekilde rahatsızlık verici durumlar olmamalıdır.
Annenin ise süt yetmeyecek düşüncesine girmesi yanlıştır. Anneliği reddetme durumları başlarda görülebilir. Bu durumun olması halinde kişinin bebekle teması sağlanmalıdır. Geceler boyu uykusuz kalmak da kişiyi yıpratır. Ayrıca dar elbiseler giymek de son derece hatalı olur. Kişinin daha rahat ve hafif olmasıyla ruhsal anlamda da sıkıntı yaşamaması arasında bağ vardır. Hemen kilo vermeye çalışmak da gereksizdir. Yoğun egzersizler bu dönemde asla verimli ve faydalı olmaz. Sevgili anne, Güzel bir bebek getirdiğiniz için herkesin sizlere daha iyi davranacağını düşünerek olumlu bakmalısınız. Kendinizi suçlu ya da hatalı görmeyin. Asla zor bir yükün altına girmediniz. Tam tersine size harika bir arkadaş, sevimli bir mutluluk kaynağı sunan bebeğinize sahip oldunuz.