Çokça kullanılan deyimlerden olan ağzından baklayı çıkarmak nereden geliyor acaba? Yaygın bu deyimde kişinin artık son aşamaya geldiği, sabrının tükendiği anlamı vardır. Dolaylı yoldan anlatmak ya da anlatmayıp saklamak çare olmaz. Sonunda bildiği her şeyi ya da hissettiklerini dökülmektir. Genelde kem küm edip konuşma sıkıntısı yaşayan insanlara ağzından baklayı çıkar denir. Peki, buradaki bakla ne ifade eder? Bu deyimin geldiği hikayeye birlikte göz atalım.
Ağzından Baklayı Çıkarma Hikayesi
Zamanında ağzı çok bozuk bir insan, her olay karşısında küfür edermiş. Ağzından küfür eksik olmayan bu insan, yakın çevresine de zorluk çıkarırmış. İnsanların kendisinden uzaklaştığını fark ettiği için çareyi düzelmekte bulmuş. En sonunda yaşadığı bölgenin din adamına gelmiş. Nasihatler eden din adamı, çareyi baklada bulmuş. Adamın ağzını bakla koyup ne olursa olsun asla çıkarmamasını söylemiş. Her sinirlendiği zaman bu şekilde bakla koymasını da öğütlemiş. Bu şekilde yaşamaya başlayan adam, halinden memnun olmuş.
Bir gün din adamıyla birlikte otururken sorular sormaya gelenler olmuş. Son derece farklı sorular olunca küfürbaz adam, kendisini tutamıyor ama bakla engel oluyormuş. Bakla sayesinde hiçbir şekilde küfür etmeden gününü tamamlamış. Ancak içeriye son olarak birisi girmiş. Din adamına yönelerek, “hocam, bana sağdıçlık yapan kişi öldü. Acaba bana mirasından ne kadarı kalır”, diye soru sormuş. Bu absürt soru karşısında canı sıkılan din adamı, derin bir nefes aldıktan sonra küfürbaz adama dönüp,
“Şimdi çıkar işte ağzından baklayı da şu adama cevabını sen ver”, demiş.
Son derece saçma bir soru soran adamda küfür adamın küfürlerinden nasibini almış. Ayrıca o zamana kadar çokça sabrettiği için çok daha fazlasını söylemiş. Böylelikle ağzından baklayı çıkarma deyimi nereden geliyor sorusunun hikayesi de oluşmuş olur.
Çıkar Ağzındaki Baklayı Deyiminin Kullanımı
Çok kıymetli olan bu söz, artık kelimelerin değersiz kaldığını gösterir niteliktedir. Kişinin konuşmaktan başka çaresinin kalmadığı durumlarda insanlar tarafından kullanımı yaygındır. Her ne kadar bu hikayenin gerçek olup olmadığı üzerine tartışmalar olsa da güzel bir anlamın çıkmasına vesiledir. Halen ağzından baklayı çıkarmak nereden geliyor merakı da vardır. Bir sanat ve edebiyat terimi olarak da incelenmesi söz konusudur.
Harika bir hikaye. Güldürdü.