Adnan Menderes Demokrasi Müzesi Gezisi

Aydın’ın Efeler ilçesinin merkezine son derece yakın olan Adnan Menderes Demokrasi Müzesi gezisi sizleri bekliyor. Ege’nin sakin kentlerinden Aydın’a yolu düşenler için iyi bir tarihi deneyim sunuyor. Eski Başbakan Adnan Menderes’in doğup büyüdüğü yerde olan bu müze, tarihe ışık tutuyor. 90 dönümlük bir araziye sahip olan müze, üç katlıdır. 840 metrekarelik gezi alanı bulunuyor. Peki, müze içerisinde neler var?

Adnan Menderes’in Hayatına Bakış

Giriş kısmında Menderes’e ait makam aracı otomobil ve traktör iki tarafta ziyaretçileri karşılıyor. Geniş bahçe alanı bulunurken merdivenleri de yapıya görsellik sağlıyor. Merhum Başbakan Adnan Menderes ile ilgili ailevi bağlar ve hiç bilmeyen bilgiler burada. Menderes ismi nereden geliyor sorusuna da yanıt var.  Ayrıca kimlik ve çeşitli resmî belgelerin sergilendiği bu müze, ilklere sahip olmasıyla da dikkat çekiyor. Ailenin kökenlerine ilişkin araştırma yazıları mevcut olan Demokrasi müzesi içerisinde çocukluğu da sıralanıyor. Katıldığı savaşları, evlilik ve çiftçilik hayatına dair bilgiler söz konusu. Ayrıca savaş çıkmasından ötürü eğitimini durdurmak istediği dilekçe yazısı ve benzerleri de mevcut. Doğrudan kişisel birçok eşyanın sergileniyor olması da müzenin kalitesini ortaya koyuyor.

Adnan Menderes Demokrasi Müzesi Bölümleri

Daha ziyade Menderes ailesi üzerine bölümlerin çokluğu dikkat çekiyor. Bununla beraber Adnan Menderes’in siyaset öncesindeki hayatına dair izlerde çok fazladır. Ayrıca çiftçilik üzerine çalışmaları da kullandığı aletleri de görmek mümkün oluyor. Bunların haricinde elbette ki 1950 ile 1960 yılları arasındaki Demokrat Parti dönemi müzenin en asli unsurları arasındadır.

Bazı kısımlarda nasıl bir iktidar anlayışına sahip olduğuna dair belgeler sıralı durumda. Buna ek olarak çeşitli gazete manşetleri ve haberleri de bulunuyor. O dönem yapılan yatırımlar ve ortaya konan projelerin çok güzel bir sunum anlatımı da var. Özellikle duvar kısımlarında Demokrat Parti icraatlarının sıralanması özgünlük açısından görülmeye değer.

27 Mayıs Bölümü

1960 yılına dek süren iktidarın Adnan Menderes Demokrasi Müzesi içerisindeki yeri bir hayli fazladır. Buna karşın en önemli olaylardan birisi olan 27 Mayıs Darbesi daha az yer kaplıyor. Bunun bilinçli bir şekilde yapıldığı da bizzat müze yetkilileri tarafından ifade ediliyor. Daha ziyade Adnan Menderes ile ilgili olumlu gelişmelerin öne çıktığı bir resim duruyor karşımızda. Ardından ilerlediğimizde bazı bölümlerde video kayıtlarının ve zamanın gelişmelerini aktaran belgelerin sıralanması da söz konusu.

Darbe günü ve sonraki günlere ait olaylarda yine gazete manşetleriyle kendisini gösteriyor. Halihazırda Türkiye’nin yakın tarihine ilgi duyanlar için son derece güze bir müze gezisi olacaktır. Bununla birlikte piknik alanları bulunurken tepe kısmında da yel değirmenleri, yerli turistlerin uğrak noktasıdır.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir